BIH

Avdić: Raza Mujanović je u Kuću slavnih uvela i našu državu

Fena

24.12.2017

Monografija o najvećoj sportašici BiH svih vremena, Raziji Mujanović, bit će predstavljena u Tuzli 29. decembra.

Štampanje knjige pod nazivom „Raza – stanovnik Kuće slavnih“ okončano je i tiraž od 1.000 primjeraka monografije, nakon promocije, naći će se u prodaji. Zanimanje za ovo štivo tuzlanskog novinara i publiciste Ekrema Avdića je veliko.

- Knjiga je Razin sportski životopis, ona je svjedočenje o najboljoj košarkašici svijeta svih vremena. Jer, sumnjam da će iko imati 27 godina takmičarskih sezona na klupskom, međunarodnom i reprezentativnom nivou, kao što je imala ona. Igrala je u Evropi, Južnoj Americi i SAD. Ima 15 klupskih titula, četiri Kupa prvakinja Evrope, srebrne medalje s olimpijade, evropskog i svjetskog prvenstva i to kao kadetkinja, juniorka i seniorka. Ima zlatnu medalju sa evropskog prvenstva, zlatnu i s Mediteranskih igara. Ovu monografiju bi trebalo dijeliti našoj djeci, da vide kako se može uspjeti na teškom putu od malih Ratkovića do Kuće slavnih – kaže autor Avdić u razgovoru za Fenu.

Napominje da je Raza Mujanović klasičan primjer kako se društvo odnosi prema ljudima koji nešto znače u svijetu, prema ambasadorima države - sportašima, naučnicima, umjetnicima i drugim uspješnim osobama.

- Osobe poput Raze treba da su u centru pažnje, da mladima budu primjer za ugled, a ne neke pjevaljke, kriminalci, mafijaši... Mi se pretvaramo u društvo tabloidnih vrijednosti - kazao je.

Monografija je želja i napor, nastavlja Avdić, da pokažemo suprotno - da smo društvo koje ima svoje vrijednosti i pojedince kao svjetske veličine. Ovo je protest protiv gaženja naših veličina poput Raze i po uspjesima njoj sličnih.

Dugo se nije znalo šta je sve Raza Mujanović postigla i šta je sve učinila za našu zemlju.

- Ona je ne samo u sportskom nego i u kulturološkom i povijesnom smislu BiH afirmirala kao niko do sada. Da budem precizniji, Raza Mujanović je kroz širom otvorena vrata ušla u kuću slavnih, ali je sa sobom u Neismith Arenu uvela i našu državu - naglasio je autor.

Avdić posebno apostrofira ulogu književnika Abdulaha Sidrana u pripremi monografije o velikoj košarkašici.

- Sidran je jednom prilikom na kafi s Razom i sa mnom rekao da ona zaslužuje ne monografiju već roman. On je mnogo učinio i na reafirmaciji, odnosno na izvlačenju iz zaborava najveće košarkašice svijeta. Imao sam i lični motiv da napišem ovu knjigu, jer sam rođen u istom selu i što sam uglednog trenera Mihajla Mikija Vukovića odveo u Ratkoviće da dovede Razu u Jedinstvo Aidu. Na neki način, ovim se taj krug zatvara – dodao je Avdić.

Rekao je da moli Boga da promociji prisustvuje i slavni trener Vuković koji se nalazi na rehabilitaciji u Valenciji.

- Njegov bivši, španski klub dao je jednoj dvorani ime „Miki Vuković“. Raza u svojoj zemlji ne može dobiti ni priliku da pomogne košarkaškom sportu. E, to smo mi – zaključio je Ekrem Avdić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.