BIH

Klub SDA od Borjane Krišto zahtijeva hitnu sjednicu Predstavničkog doma o budžetu

S. D. - R. Be.

26.12.2017

Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je predsjedavajućoj Predstavničkog doma Borjani Krišto zahtjev za sazivanje hitne sjednice ovog doma, na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bio Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Zastupnici traže da se sjednica održi najkasnije u roku od tri dana, jer u suprotnom, 1. januara na snagu bi stupilo privremeno finansiranje, tokom kojeg je moguće jedino servisiranje tekućih troškova, poput plaća i izmirivanja vanjskog duga, dok bi sva kapitalna ulaganja bila na čekanju.  

Prema tvrdnjama našeg izvora iz PSBiH, odbijanje Borjane Krišto da zakaže termin nastavka sjednice rezultat je odnosa između SDA i HDZ-a, koji se na ovaj način obračunavaju i pokušavaju uvjetovanjem održavanja sjednice istrgovati određene ustupke kada su u pitanju prijedlozi ove dvije stranke u Parlamentu BiH. 

Budžet institucija utvrđen je u iznosu od oko 950 miliona, dok je za servisiranje vanjskog duga predviđeno nešto više od milijardu KM

Podsjećamo, Prijedlog zakona o budžetu bio je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, koja je 21. decembra prekinuta tokom rasprave na drugoj tački. Tačan termin održavanja ove sjednice još nije poznat.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.