BIH

Žuti nivo upozorenja za područje Kantona Sarajevo zbog magle po kotlinama

Fena

26.12.2017

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti nivo upozorenja za područje Kantona Sarajevo zbog pojave magle po kotlinama – navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH.

U izvještaju se navodi da je u Bihaću, usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo do povećanog zamućivanja pitke vode na izvorištima vodosnabdijevanja grada Bihaća, što je ustanovljeno analizom. 

Potrošačima se preporučuje preventivno prokuhavanje i puštanje vode da se istaloži, prije upotrebe za piće.  

Kada je riječ o zagađenju okoliša, prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoline Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za 25. decembar odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje, Lukavac i Mobilna: Kalesija, dok je na lokalitetima Skver, BKC i Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. 

U dijelu izvještaja koji se odnosi na vodostaje, navedeno je da je vodostaj rijeke Save i dalje u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Na području Tuzlanskog kantona, vodostaj na brani hidroakumulacije Modrac jutros u 7.00 sati bio je 199,30 metara nad motrem.

Tačka preljeva je 200 metara nad morem.

U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme, nivo je nepromijenjen. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s. 

Na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je normalan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.