BIH

Neće biti protesta, na sjednici Vlade sutra će se naći dopuna zakona o policijskim službenicima

M. R. S.

26.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Foto: Samir Saletović

12:45 Završen je sastanak predstavnika sindikata policije sa predstavnicima Vlade FBiH.

Kako su rekli nakon sastanka, postignut je dogovor i neće biti protesta policijskih službenika u četvrtak.

Na sjednici Vlade će se sutra naći Zakon o dopuni zakona o policijskim službenicima, kojim se definira način penzionisanja policijskih službenika.

U četvrtak će se pred parlamentarcima naći dopuna ovog zakona po hitnoj proceduri, a učesnici sastanka pozvali su parlamentarce da podrže ovaj zakon.

11:02 Počeo je sastanak predstavnika sindikata policije sa predstavnicima Vlade FBiH.

Uz premijera FBiH Fadila Novalića i ministra unutrašnjih poslova Aljošu Čamparu, sa sindikatima policije razgovaraju ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić, te predstavnik Ministarstva finansija i Sekretarijata Vlade.

Sindikati policije pozvani su, kako su rekli, na pregovore o njihovom zahtjevu koji se odnosi na pitanje penzionisanja policijskih službenika. 

Oni traže da u završnim odredbama predloženog zakona o PIO bude uvrštena rečenica da će način obračuna penzije policijskih službenika biti reguliran posebnim propisom. Razlog tome je što bi im buduće penzije po novom zakonu bile i do 30 posto niže nego po aktuelnom zakonu.

Kako se moglo čuti, nadaju se dogovoru.

Sindikati policije najavili su protest za četvrtak pred Parlamentom FBiH, kada bi ovaj novi zakon trebao biti na dnevnom redu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.