BIH

Porodica Hodžić živi u nehumanim uvjetima: Bajro mašta o novoj kući i sanja do postane fudbaler

Muhamed i Bajro: Posljednje nevrijeme oštetilo krov kuće ( A. Bajrić)

E. SKOKIĆ / O. M.

26.12.2017

„Fudbal je život, sve ostalo su sitnice“, napisao je 13-godišnji učenik OŠ „Stupari“ kod Kladnja Bajro Hodžić na svom Facebook profilu. Dok sanja o fudbalu, dresu Franka Riberija, svog omiljenog igrača, Bajro s ocem Muhamedom živi u trošnoj kućici sagrađenoj prije šest decenija, koja nikako ne može biti dom dostojan čovjeka. Svaki dan strahuju od njenog urušavanja.  

Uplaćena užina

- Imam samo Bajru! Jedino je on moj! Nemam više ništa. Ni zemlju, ni kuću, ni posao – kaže Muhamed Hodžić dok nam pokazuje na blatnjavo igralište poniže kuće u kojoj životare, a na kojem Bajro sa svojim vršnjacima svakodnevno ganja loptu.

Bajru smo zatekli u školskoj klupi. Pedagogica škole dopustila je njegov izlazak kako bi nas doveo do Noćajevića.

- Moja najveća želja je da imam svoju kuću. Trenutno otac i ja spavamo u istoj sobi, a ja bih volio, znate, imati svoju i na zidovima postere Bajerna ili Želje, koji su moji omiljeni klubovi – govori nam ovaj dječak.


Dom u kojem žive nije dostojan čovjeka. Dom u kojem žive nije dostojan čovjeka

Uskoro će u deveti razred, pa u srednju školu. Pitamo ga šta bi volio biti, odgovara kao iz topa: „Najviše volim fudbal.“ Volio bi postati poznati fudbaler. 

- Imam uplaćenu užinu u školi od žene koja živi u Holandiji. Nisam gladan, a pošto sam u kući s ocem, on kuha i pazi na mene. Čim jedem i ponovim gradivo, ja sam na igralištu – iskrenim glasom govori Bajro.

Majka mu živi u Zvorniku, ima polubraću, ali, kaže, rijetko ih viđa. Otac Muhamed ističe da s bivšom suprugom ne može ostvariti kontakt kako bi imao pravo na dječiji doplatak.

Radi za nadnicu

- S nama živi i moja majka, koja ima 71 godinu i koja je šećeraš. Gotovo da je nepokretna. Nakon vjetra koji je nosio krovove s kuća, ona je otišla kod moje sestre u Olovo. Uspio sam sanirati posljedice nevremena, ali svaki običan pogled na kuću u kojoj živimo govori više od hiljadu riječi – kaže Muhamed, koji je nezaposlen i koji, kad ima priliku, radi za nadnicu.

Otvoreni žiroračuni  

Za vrijeme našeg boravka u Noćajevićima već je stigao bager kako bi počeo pripremu terena za gradnju kuće Hodžićima. Komšije su otvorile i žiroračun u banci na koji se mogu uplatiti sredstva za gradnju i opremanje novog objekta.

Tekući račun u NLB banci otvoren je na ime Fadila Dedića iz Noćajevića, a glasi: 1321602004579183, dok je broj deviznog žiroračuna: IBAN BA391321610301344591. Muhamedov broj telefona je 061 426 392.

Pomoć iz Srebrenika

Nakon što je saznao za tešku sudbinu ovog dječaka, Zaim Bešić, predsjednik Humanitarne organizacije “Budimo ljudi” iz Srebrenika, s mještaninom Stupara Mehmedalijom Gavranovićem pokrenuo je akciju kako bi se riješio stambeni problem ove siromašne porodice.

- S obzirom na to da se kuća ne može sanirati, odlučili smo da ovoj porodici sagradimo novu. Naš apel za pomoć naišao je na dobar prijem među bh. dijasporom - istakao je Bešić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.