BIH

Osmanović: BiH je u 2017. godini izgubila 3.700 državljana

Fena

28.12.2017

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović danas je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je generalno zadovoljan radom Ministarstva i ostvarenim rezultatima u 2017. godini.

Najvažnije aktivnosti

Napominjući da ovo ministarstvo pokriva veliki broj oblasti, naveo je kako neki s pravom kažu da je to „Vijeće ministara u malom“.

Rezmirajući najvažnije aktivnosti po sektorima, kazao je da je u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike u toku koordinacija aktivnosti na izradi Strategije zapošljavanja u BiH za naredni četvorogodišnji period.

- Ovaj važan dokument mogao je biti usvojen, ali nas koče drugi nivoi vlasti u dostavljanju mišljenja bez kojih ne možemo materijale uputiti Vijeću ministara. To nas značajno usporava da dođemo, kroz dijalog, do drugih strateških dokumenata koji su jako bitni za BiH - smatra Osmanović.

Naveo je i da je donesena Odluka o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2018. godinu. 

Po njegovim riječima, u toku je realizacija IPA 2014 projekta „Lokalna partnerstva za zapošljavanje“ za razvoj lokalnih partnerstava sastavljenih od općina, razvojnih agencija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, a vrijednost projekta je četiri miliona eura.

U oblasti zdravstva ministar Osmanović je izdvojio da je započeta izrada Višegodišnjeg akcionog plana za imunizaciju 2018.-2022. godina, kako bi se osigurala kontinuirana nabavka vakcina.

U ovoj godini je otpočela implementacija Projekta „Jačanje kapaciteta za nadzor i odgovor na avijarnu i pandemijsku influencu u BiH”.

Tehnička asistencija

Ministar je napomenuo da su u toku 2017. održana dva sastanka Konferencije ministara za oblast zdravstva u BiH, te dodao da se posebno ističe kao važno pitanje izrade liste prioriteta za usklađivanje relevantnog domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, u okviru kojeg je Konferencija za oblast zdravstva u BiH usaglasila stav da je potrebno podnijeti aplikaciju TAIEX-u s ciljem odobravanja tehničke asistencije za oblast zaraznih bolesti. 

U oblasti obrazovanja, izdvojio je da je Usvojena Platforma za razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja u BiH za period 2017-2022. godina, koja slijedi politike, ciljeve i prakse evropskih zemalja.

Ministar Osmanović je naglasio da su u okviru Erasmus+ programa do sada odobrena 22 projekta izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja u koje su uključeni svi javni univerziteti i nekoliko privatnih visokoškolskih institucija, kao i određen broj vladinih i nevladinih organizacija. 

- Prema posljednjem pozivu iz 2016., BiH učestvuje u devet projekata, ukupne vrijednosti 8.615.607,54 eura. Očekujem da će u narednih 24 do 36 mjeseci, koliko traju projekti, institucije iz BiH povući 2.761.185,00 eura, uz napomenu da se može očekivati da se učešće BiH povećava svake godine - kazao je Osmanović.

U oblasti Sektora geodetskih, geoloških i meteoroloških poslova, između ostalog je izdvojio da je u cilju ostvarivanja i unapređenja rada meteoroloških službi u BiH, koja se ogleda kroz razmjenu domaćih i međunarodnih meteoroloških informacija i izvještaja o redovnim meteorološkim mjerenjima i osmatranjima, kao i uključivanje aerodromskih meteoroloških stanica u mrežu sinoptičkih stanica BiH i njihova registracija u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između BHANSA i entitetskih hidrometeoroloških zavoda.

Osmanović je napomenuo i to da je Državna komisija za granicu BiH potpisala Uputstvo za obilježavanje državne granice između BiH i Crne Gore i Tehničko uputstvo za izradu dokumentacije o državnoj granici između naše zemlje i Crne Gore.

Neveo je i da je početkom decembra održan trilateralni sastanak predstavnika komisija za granicu BiH, Crne Gore i Srbije, gdje su utvrđeni tehnički detalji (izgled i tačan položaj granične oznake i način označavanja) za izradu Protokola o određivanju tromeđne tačke, koji je u formi prijedloga upućen u dalju proceduru.

Pomorske knjižice

- Komisija je izvršila obilazak državne granice na području općina Bijeljina, Zvornik, Kostajnica, Bosansko Grahovo, Rudo, Višegrad, Srebrenica, Bratunac i Neum – kazao je ministar Osmanović.

Kada je riječ o sektoru za državljanstvo i putne isprave, podsjetio je da je početkom ove godine, zahvaljujući aktivnostima ovog ministarstva, riješena višemjesečna neizvjesnost oko osiguravanja pasoških knjižica za državljane BiH, a rješeni su i problem vezani za nabavku pomorskih knjižica. 

- U oblasti državljanstva u 2017. godini, nažalost, rješeno je 3.700 predmeta odricanja od državljanstva BiH, kao i 139 predmeta davanja saglasnosti na garancije i saglasnosti za prijem u državljanstvo BiH - kazao je Osmanović.

U oblasti kulture i nauke, ministar je naglasio da je izuzetan rezultat rada potvrđen izborom BiH za članicu Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a za period 2018-2021. godina. 

Po njegovim riječima, prašuma Perućica je upisana na Tentativnu listu UNESCO-a. U UNESCO registar Pamćenje svijeta je upisana i sarajevska Hagada, kao prvo takvo dobro iz BiH, te Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke. Konjičko drvorezbarstvo je upisano na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine.

Ministar je podsjetio da je BiH članica programa EU Kreativna Evropa i uplaćuje ulaznu kartu za članstvo u programu.  

- Važno je i napomenuti da je od pristupanja BiH potprogramu MEDIA kroz njega dobijeno preko 1.470.317 eura. Ukupno kroz EU program Kreativna Evropa (Media + Kultura) povučeno je 510.422,55 eura – naveo je ministar Osmanović.

U oblasti sporta, između ostalog, pokrenute su aktivnosti na kreiranju nove Strategije za sport BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.