Foto: Granični prijelaz Bosanska Gradiška: Jučer nije bilo gužvi

Zbog blagdana pojačava se frekvencija saobraćaja: Kilometarske gužve na granici

Autor: B. GRGIĆ
29.12.2017 17:12
A
A
A

Pretprazničnu atmosferu jučer nije pratila očekivana gužva na graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci. Čekanja pri prelasku u Hrvatsku i u drugom smjeru u Bosnu i Hercegovinu bila su minimalna. Graničari su prvi veći val vozila očekivali u večernjim satima, dok se danas očekuju kilometarske kolone.  

- Spremni smo da teretna motorna vozila ne čekaju ni minut na naše usluge - kaže Jasminko Ključević, radnik na naplati taksi za prijelaz teretnih motornih vozila.

Napunili baterije

Na parkingu kod graničnog prijelaza također nema gužve. Predrag Školnik s porodicom se vraća iz srbačkog sela Nožičko u Austriju. U zavičaju je proslavio Božić.

- Bili smo na jednom rođendanu, obišli rodbinu i prijatelje i napunjenih baterija vraćamo se u Austriju. Tamo ćemo proslaviti novogodišnje praznike. Zastali smo na trenutak da se osvježimo i kupimo bosanske bureke, kojih nema nigdje u svijetu - kaže Školnik.

Posebnom kolovoznom trakom saobraćaju teretna motorna vozila. Ni tu nema prevelikih gužvi i čekanja, jer su se odgovarajuće službe dobro pripremile.

  • Porodica Školnik vraća se u Austriju
    Porodica Školnik vraća se u Austriju

Ognjen Blagojević ide po robu u Italiju.

- Nadam se da ću danas i sutra uspjeti natovariti robu i vratiti se prije novogodišnjih praznika – kazao nam je jučer Blagojević.

Svi zadovoljni

Kratak predah na parkingu u Bosanskoj Gradišci koristila je i porodica Kovačević iz Kupresa. Iznenadilo ih je toplo vrijeme u gradu na Savi. Kažu da ih je ispratio snijeg s Kupresa.

- Ovdje kao da je jesen ili proljeće, tako je prijatno. Raduje nas i činjenica da nema gužvi. Putujemo u Đakovo kod rođaka. Ne žurimo nigdje, jednostavno uživamo u putovanju - kaže Kuprešak Stjepan Kovačević.

Za predstojeće blagdane i duže kolone vozila pripremili su se svi u Bosanskoj Gradišci. Trgovci zadovoljno trljaju ruke, jer već bilježe pojačan promet. Zadovoljni su i ugostitelji i prodavači na gradiškim pijacama. Pojačan pazar ovih dana ostvaruju i zubari, automehaničari, poslastičari, pekari i mnogi drugi.

Sve dobro organizirano  

Novogodišnje blagdane jedni koriste da posjete rodni kraj i porodicu, drugi za pojačanu zaradu, a treći, poput službi na graničnom prijelazu, radno. Za sada su svi dobro organizirani, pa se saobraćaj preko graničnog prijelaza Bosanska Gradiška odvija veoma brzo. Na zadovoljstvo svih.