Sporazumno priznanje krivice za poreznu utaju 364.000 KM

Autor: Srna
29.12.2017 12:28
A
A
A

Stjepan Nakić i pravno lice "Lukas TP Nakić" iz Širokog Brijega sporazumno su sa Tužilaštvom BiH priznali krivicu za poreznu utaju 363.979 KM, za koliko su oštetili budžet BiH, saopćeno je iz Tužilaštva.

Nakiću je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporedna novčana kazna od 5.000 KM.

Pravnom licu "Lukas TP Nakić", čije je ovlašćeno lice za zastupanje i direktor Stjepan Nakić, predložena je novčana kazna od 45.000 KM. Od pravnog lica oduzima se i 363.979 KM na ime protupravno stečene imovinske koristi.

Optužnica tereti Nakića da je kao direktor i odgovorno lice preduzeća "Lukas TP Nakić", od januara 2007. do 31. avgusta 2009. godine, pribavio fakture sa pratećom dokumentacijom lažnog sadržaja, dajući lažne podatke o prodaji različitih vrsta robe od navodnog dobavljača iz Posušja za promet koji se nije desio.

On je optužen da je prosljeđivanjem, nezakonitim i neosnovanim evidentiranjem poslovne dokumentacije u poslovnim knjigama omogućio preduzeću da ostvari neosnovan i nezakonit odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 363.979 KM.

Pravno lice "Lukas TP Nakić" optuženo je da je raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je, u ime, za račun i u korist pravnog lica, ostvario optuženi Stjepan Nakić, u svojstvu direktora i odgovornog lica.

Sporazumna priznanja krivice proslijeđena su Sudu BiH.