BIH

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović: Ponosan sam što pripadam generaciji ortopeda kojoj nisu savili kičmu

Prof.dr. Gavrankapetanović: O daljem angažmanu još nije odlučio

S. Kurt

29.12.2017

Nakon 30 godina, dr. Ismet Gavrankapetanović, jedan od najcjenjenijih ortopeda u Evropi, napustio je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Nakon višemjesečnog mobinga, onemogućen da profesiji da najviše što može, dr. Gavrankapetanović je bez velike pompe i organizovanog oproštaja napustio KCUS.

- Sretan sam i ponosan. Sretan zbog svih kojima sam pomagao u ovih 30 godina, a ponosan jer pripadam generaciji ortopeda koja je ostala uspravne kičme u vremenu iskušenja. Kako su se generacije ljekara od Hipokrata u dugoj koloni kroz povijest borile za sposobnost, a ne za podobnost, i mi što smo stali u taj časni red – kazao je Gavrankapetanović.

On ističe da su njegove kolege i on, ortopedi, te ostali ljekari, njih 40, koji su od dolaska Sebije Izetbegović napustili KCUS, govorili istinu.

- Lijepe laži ne pomažu, a gorke istine mogu biti ljekovite. Mi nismo mogli gledati kako se Ortopedija vraća 50 godina unatrag. Lanci apoteka koji su u suvlasništvu dijela upravljačkih struktura KCUS-a ne mogu vam dati znanje ni vještinu. Učenje i stjecanje vještina su dug i težak put. To je tegobno penjanje uz litice, ali drugog puta nema – naglašava dr. Gavrankapetanović.

Ostat će, dodaje on, zapisano da su ortopedi kazali svoje mišljenje i zato bili kažnjeni.

- Sloboda misli, sloboda ljekara, sloboda Univerziteta, ideje su kojima ostajemo odani jer samo tako najbolje možemo liječiti – zaključuje Gavrankapetanović.

O daljem angažmanu još nije odlučio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.