BIH

Kazne do 3.000 KM za prenošenje veće količine lijekova preko granice

Fokus.ba

29.12.2017

Pri izlasku ili ulasku u BiH, građani bi mogli imati velike probleme ako kod sebe imaju određene vrste lijekova.

Posjedovanje lijeka koji sadrži opojnu drogu bez odgovarajuće medicinske dokumentacije ili neprijavljivanje lijeka predstavlja prekršaj, a kazne se kreću između 300 i 3.000 KM.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković za Fokus.ba je izjavila da je ova oblast regulirana Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

- Ovim zakonom propisano je koji lijekovi se smiju prenositi preko državne granice ukoliko se u njihovom sastavu nalaze psihotropne tvari. U članu 40. navedenog Zakona, propisano je da osobe koje prelaze državnu granicu BiH smiju posjedovati lijek koji sadrži psihotropnu tvar razvrstanu u tabele II i III samo na osnovu medicinske dokumentacije u količini neophodnoj za ličnu upotrebu u trajanju najviše od sedam dana. U tabeli II nalaze se tvari i biljke pod strogom kontrolom, dok se u tabeli III nalaze tvari i biljke pod kontrolom - navela je Dujković za Fokus.ba.

Neke od psihotropnih tvari koje se mogu nalaziti u lijekovima su alfentanil, alfametadol, benzetidin, bezitramid, difenoksin, mirofin, amfetamin itd. Kompletne tabele sa ovim tvarima sastavni su dio Zakona o spriječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, a mguće ih je pronaći na web stranici Ministarstva sigurnosti BiH.

Osobe koje su na simptomatskoj ili supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti u terminalnoj fazi malignih bolesti prilikom prelaska državne granice smiju posjedovati lijek koji sadrži tvar razvrstanu u tabele II ili III.


-Te osobe lijek smiju posjedovati na osnovu medicinske dokumentacije ili u količini neophodnoj za ličnu upotrebu u trajanju najviše do 15 dana - istakla je Dujković.

Kada je riječ o ostalim lijekovima koje građani najčešće prenose preko granice, primjerice pri ulasku u Hrvatsku, dozvoljeni su lijekovi i medicinski proizvodi u količini neophodnoj za putnikove osobne potrebe, uz predočenje lične medicinske dokumentacije, odnosno historije bolesti.

Prema mišljenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske neophodnim lijekovima smatra se količina potrebna najduže za jednomjesečnu upotrebu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.