BIH

Odlazak heroja u bijelom

S. KURT

30.12.2017

Doktor Ismet Gavrankapetanović, jedan od najuglednijih ortopeda u Evropi, jučer je, nakon 30 godina službovanja, otišao iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Dan ranije Gavrankapetanoviću je uručen otkaz, jer menadžment, sa Sebijom Izetbegović na čelu, nije pristao na prijedlog o sporazumnom raskidu radnog odnosa.  

Nezabilježen čin

Tako se završava važno poglavlje u povijesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koji od dolaska supruge člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića potresaju afere, odlasci ljekara, narušeni međuljudski odnosi, nedostatak lijekova, medicinskih sredstava, kvar na aparatima.

Najveću i najznačajniju zdravstvenu instituciju u zemlji u proteklih godinu i po napustilo je više od 40 ljekara, specijalista, uglednih i respektabilnih doktora i medicinskog osoblja, te oko 150 medicinskih tehničara, nemedicinskog osoblja.

Kada je u avgustu direktorica KCUS-a odlučila smijeniti Gavrankapetanovića, pokušaj pobune njegovih kolega završio je odlaskom trojice njih s Ortopedije i prelaskom u Opću bolnicu, a ostatak je ušutkan novim funkcijama.

- Oni nisu nigdje otišli, nego su sami promijenili agregatno stanje – komentirala je Izetbegović odlazak dr. Hasana Tanovića, dr. Senada Maksića i dr. Semina Bećirbegovića u skandaloznom, otkazanom, pa naknadno montiranom intervjuu za BHT.

Smjena dr. Gavrankapetanovića, o kojem se govorilo i kao o ličnom ljekaru prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, nije bila samo šokantna njegovim sarajevskim kolegama.

Nekoliko dana nakon što je objelodanjena, zagrebački akademik Slobodan Vukičević prenio je poruku evropskih kolega - riječ je o skandaloznom, nasilnom, nikad zabilježenom činu, te promptno ukinuo šest miliona vrijedan projekt Evropske komisije u kojem je učestvovalo nekoliko zemalja EU, a Sarajevo bilo centar projekta.

Na štetu pacijenata

- Progonom dr. Gavrankapetanovića iz nejasnih i nerazumljivih razloga nanesena je velika šteta KCUS-u, a najviše pacijentima u BiH – izjavio je tada dr. Vukičević.

No, u priči koja je jučer završena najmanje se mislilo na pacijente, na djecu sa srčanim manama koju nema ko operirati, na bolesne koji sa sobom u bolnicu nose čak i 20 feninga vrijedne rukavice, gaze, lijekove protiv bolova, na činjenicu da direktorica KCUS-a nikome nije položila račune šta i zbog čega radi. Tako zdravstvo u rukama dr. Izetbegović prelazi u agregatno stanje.

A dr. Gavrankapetanović najprije će odmarati pa odabrati – na njegovu adresu stigle su ponude s nekoliko evropskih klinika.

Respektabilna biografija

Dr. Ismet Gavrankapetanović rođen je u Sarajevu, gdje je 1986. završio Medicinski fakultet. Doktorsku tezu odbranio je 1998. godine. Tokom agresije na BiH radio je u KCUS-u te obišao mnoga ratišta liječeći ranjenike i bolesne.

Član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, između ostalih i Američke akademije ortopedskih hirurga, Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.