BIH

Humanost učenika OŠ "Zajko Delić": Uspješan bazar, novac sakupljen za djecu dijabetičare

Avaz.ba

30.12.2017

U Osnovnoj školi "Zajko Delić" u vogošćanskom naselju Kobilja Glava održan je humanitarni bazar, koji organiziralo Vijeće roditelja u saradnji sa učenicima i školom.

Cilj ovog bazara bio je prikupljanje novčanih sredstava za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa. Samo u Kantonu Sarajevo ima oko 300 djece oboljele od dijabetesa. Na bazaru su bili prisutni članovi Udruženja dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo. Oni su upoznavali prisutne posjetioce sa problemom dijabetesa. Dijelili su promotivne materijale, mjerili nivo šećera u krvi...

Lajla Čardaković učenica sedmog razreda istakla je da je dijabetes bolest koja se sve više širi među djecom , pa čak i bebe obolijevaju od dijabetesa. Stres,nazdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost glavni su riziko-faktori koji uzrokuju pojavu dijabetesa.

U okviru bazara u prostorijama škole organizovana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Bazar su svojim prisustvom uveličali Neno Murić, Muhamed Bikić i bivši fudbalski reprezentativac Džemal Berberović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.