BIH

Enver Kazaz: Dinastija Izetbegović u 2018. bi mogla otići s povijesne scene

Kazaz: Izetbegović je obični politički patuljak

Piše: Evelin TRAKO

31.12.2017

Razgovarao: Evelin TRAKO


Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i politički analitičar, u intervjuu za „Dnevni avaz“ hirurški precizno je analizirao godinu na izmaku u političkom kontekstu u BiH, ali je dijagnosticirao i ono što građane čeka u 2018.  

Pred nama je izborna godina, pa će zasigurno proteći u izbornoj kampanji, ali, nažalost, prema riječima profesora Kazaza, zasigurno će se otvoriti i nova krizna žarišta na političkoj sceni u BiH.

Radna snaga

- Osim ministra MIrka Šarovića, na državnom nivou niko nije radio ozbiljno svoj posao. Upitnik koji smo trebali vratiti Evropskoj uniji s odgovorima još nije završen. Na međunarodnom planu BiH je postala najsiromašnija zemlja u Evropi i četvrta po siromaštvu u svijetu. To znači da smo posljednjih 20 godina doživjeli da nas mnoge afričke zemlje preteknu po svim parametrima društvenog razvoja - kaže Kazaz.

Kako komentirate ekonomsko stanje, ima li nade za pokretanje privrede, pogotovo jer radna snaga masovno odlazi iz zemlje?

- Nema nikakvih planova za pokretanje privrede u BiH. Klika oko Izetbegovića lagala je o zapošljavanju 35.000 novih ljudi, a iz BiH je otišlo onoliko stanovnika koliko je bilo potrebno zapadnim zemljama da obnove svoju radnu snagu. Taj podatak krije se od građana BiH, jer bi on pokazao demografsku katastrofu koja je nastala u posljednjih četiri ili pet godina.

Šta biste izdvojili kao najveću laž u 2017. godini?

- Naredni moment važan je kao pokazatelj koliko je Bakir Izetbegović obični politički patuljak koji je trpio poraze od Mladena Ivanića i Aleksandra Vučića. Izetbegović je čak u protekloj godini slagao Bošnjake da njegov agent Sakib Softić pri Međunarodnom sudu pravde u Hagu ima legitimitet.

Kada ste se već dotakli Haga, kako komentirate presude Prliću i ostalima, Ratku Mladiću, odnosno reakcije nakon tih presuda?

- Moglo bi se reći da je HDZ uspio da ratne zločince nametne kao nacionalne uzore, a pritom se fašizacija društvenog prostora odvija na sve tri strane na jednak način. HDZ rehabilitira šestorku i laže, da, otvoreno laže da je to presuda narodu, a ne Tuđmanovoj ideologiji, Tuđmanovom sistemu, na isti način na koji Ratko Maldić postaje heroj srpskom društvenom prostoru.

Novo žarište

Hoće li 2018. biti bolja?

- Godina 2018. bit će obilježena sukobom između SDA i HDZ-a u vezi s Izbornim zakonom. To je novo žarište krize i te dvije stranke napravit će najdublju međuetničku distancu od rata naovamo na najobičnijem tehničkom pitanju - kako pravno regulisati izbore u BiH na način da niko ne bude diskriminiran i majoriziran.

Šta možemo očekivati od izbora?

- Izbori bi mogli da donesu značajnu promjenu, odlazak dinastije Izetbegović s povijesne scene, ako opozicija bude imala dovoljno ofanzivnog pristupa. Izbori bi mogli da pokažu kako lijeve opcije, ako se udruže na ozbiljnim programskim osnovama, mogu povratiti nadu građanima BiH. Hoće li se to dogoditi, ovisi isključivo o umijeću onih koji vode lijeve stranke.

Vladavina pljačkaških oligarhija

Mogu li se očekivati neke promjene u Republici Srpskoj, na političkoj sceni?

- U Republici Srpskoj traje nemilosrdni rat između Saveza za promjene i Dodikovog režima. Tamo rezultat izbora ovisi isključivo o tome hoće li mrtvi ljudi koji su na izbornom spisku opet glasati iz svojih grobova za Dodikov režim.

Erdoanov režim u Sarajevu

- SDA je novim Zakonom o visokom obrazovanju oduzela autonomiju univerziteta i ponizila akademsku zajednicu pokazujući da može da nametne zakon dostojan Erdoanovog režima usred Kantona Sarajevo. U Kantonu Sarajevo SDA je napravila deurbanizaciju grada i pokazala kako kompletno urbano naslijeđe može da se uruši u toku njene vladavine. Dinastija Izetbegović uništila je zdravstveni sistem u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.