BIH

Vlada FBiH godinu završila s jednim od najgorih rezultata: Nekoliko ministarstava bez ijednog izrađenog zakona

Vlada FBiH: Niska realizacija planova

Piše: M. R. S.

2.1.2018

Polovina federalnih ministarstava realizirala je manje od 50 posto svog godišnjeg plana, a neka za devet mjeseci nisu uradila nijedan zakon. Analiza je to njihovog rada koju su objavili Centri civilnih inicijativa (CCI) za prvih devet mjeseci, ali se situacija nije mnogo popravila ni u posljednjim mjesecima 2017. godine.  

Puna plaća

- Vlada FBiH godinu završava s jednim od najgorih rezultata rada – kazao nam je Denis Telić iz CCI-ja, koji prati rad Vlade FBiH, i istakao da su za 50 posto urađenog posla, koji se ne odnosi samo na zakone, primili punu plaću.

Inače, za šest mjeseci su na neto plaće i topli obrok članova Vlade, na čijem je čelu Fadil Novalić (SDA), isplaćene 366.334 KM.

Vlada FBiH u planu za prošlu godinu imala je donošenje 95 zakona, a za devet mjeseci je donijela 44, s tim da ih je svega 24 iz ovogodišnjeg plana, što je 25 posto.

Tako iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica nije došao nijedan zakon, s obzirom na to da nijedan nisu ni planirali, a ni Ministarstvo prometa i komunikacija za devet mjeseci nije donijelo nijedan od planirana dva zakona. Bez zakonskih aktivnosti bili su i ministarstva obrazovanja i nauke te kulture i sporta uz obrazloženje da nemaju planiranih zakona zbog podijeljene ustavne nadležnosti između kantona i entiteta. Neka druga ministarstva su devet mjeseci rada obilježila donošenjem jednog, dva ili tri zakona.

Status quo

- Izgleda da su se odlučili zadržati status quo u predizbornoj godini – rekao je Telić.

S druge strane, Vlada RS je za manje održanih sjednica donijela više mjera i realizirala je više iz svog programa rada nego Vlada FBiH.

Nema sposobnih kadrova  

Dok  zvanični podaci upozoravaju na prekomjeran broj zaposlenih u javnoj upravi, s druge strane imamo manjak osposobljenih kadrova koji mogu i znaju završiti proces pripreme zakona i strategija, zaključak je CCI. To je, dodaju, ozbiljan problem, posebno za zemlju na putu evropskih integracija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.