BIH

Malo vremena za dogovor prije privremenog finansiranja: Usvajanje budžeta Vlada FBiH čekat će do sredine januara

Vanredna sjednica propala 28. decembra 2017.

Piše: M. R. S.

3.1.2018

Vlada FBiH čekat će do sredine januara da Parlament FBiH eventualno usvoji budžet ovog bh. entiteta za ovu godinu prije nego što donese odluku o privremenom finansiranju, kazali su nam u Vladi.  

- Ima još malo vremena, s obzirom na to da u januaru idu decembarske isplate - dodaju.

Istovremeno, prema nezvaničnim informacijama, s obzirom na novogodišnje praznike, nije bilo nikakvih kontakata predstavnika parlamentarne većine, prvenstveno SDA i HDZ-a BiH, kako bi se našlo neko rješenje za krizu, a prvi neformalni kontakti očekuju se krajem sedmice.

Podsjećamo da je 28. decembra 2017. propala vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jer su prisustvo odbili poslanici Kluba HDZ BiH-HNS te je dnevni red pao, a time je FBiH ostala bez usvojenog budžeta za 2018. godinu u zakonskom roku.

Iz Kluba HDZ BiH-HNS zamjerili su što su partneri iz SDA na sjednici prije ove glasali za to da u dnevni red bude uvrštena inicijativa kojom se ide ka brisanju etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća, prije svega iz naziva „Hrvatske telekomunikacije Mostar“ i „Elektroprivreda HZHB“.

Zbog ovoga je odgođena sjednica Doma naroda. Premijer FBiH Fadil Novalić (SDA) pozvao je potom da sjednice budu održane tokom proteklog vikenda, što je odbila predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.