BIH

{Saznajemo/} Energetski gigant IHS želi u posao s istraživanjem nafte

Kompanija iz Velike Britanije radila i u Hrvatskoj

M. AŠČIĆ

4.1.2018

Kompanija za međunarodni konsalting u oblasti energetike IHS iz Velike Britanije, sa sjedištem u Londonu, poslala je zvaničnu ponudu na javni poziv Vlade FBiH u kojoj su izrazili interes za pružanje konsultantskih usluga u postupku pregovora za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH, saznaje „Avaz“. 

Okončan konkurs

Begajeta Habota iz Vladine komisije koja učestvuje u odabiru međunarodnog konsultanta potvrdila nam je ovu informaciju.

Riječ je o svjetskom gigantu u oblasti konsultiranja u energetskom sektoru, prije svega kada je riječ o poslu s naftom i plinom, a ova firma, koja je zastupala brojne kompanije i vlade, bila je angažirana i u Hrvatskoj u izradi tendera za javno nadmetanje za istraživanje ovog energenta iz Jadrana i s kopna.

Habota tvrdi da je javni poziv za posao vrijedan 1,5 miliona KM okončan 28. decembra, ali da je jedino britanska kompanija IHS poslala urednu prijavu, dok je druga firma zakasnila.

- IHS je velika konsultantska kuća i želi sarađivati s Vladom. Mi ćemo naredne sedmice sjesti i pregledati dokumentaciju. Znam da su radili u Hrvatskoj. Zakonski, nema prepreka da jedna firma dobije posao, ali Vlada će dati posljednju riječ - kaže Habota.

Najpovoljniji ugovor

Stručni međunarodni konsultant Vladi FBiH treba izraditi tendersku dokumentaciju te pripremiti i provesti javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH, ali i pregovarati s potencijalnim ponuđačem da Federacija BiH dobije najpovoljniji ugovor.

Ko je sve poslao pismo namjere

Interes za istraživanje nafte, podsjećamo, u pismu namjere pokazao je francuski naftni gigant „Total“, koji je najavio da bi u istraživanje nafte na području FBiH uložio milijardu dolara, a pisma namjere poslale su i naftne kompanije „Key Petroulem“ iz Australije te „Spectrum“ iz Velike Britanije.

Nedavno su predstavnici „Shella“ ponovo pokazali interes za ovaj posao, ali se nisu pojavili na sastanku u Vladi. Prije dodjele posla potrebno je da stručni konsultant pripremi svu dokumentaciju kako bi najbolja firma dobila posao, a ujedno i Vlada FBiH profitirala.

1,5 miliona maraka vrijednost ugovora


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.