BIH

Čime se u slobodno vrijeme bave političari u Lijevče polju i Potkozarju: Kada nisu u kabinetima, onda su pjevači, pastiri, pčelari

Pavlović uz mikrofon i električnu gitaru

Avaz.ba

4.1.2018

Čime se bave lokalni i entitetski političari u Republici Srpskoj kada nisu u svojim kabinetima, za govornicama ili po isteku mandata? Na području bosanskogradiške, laktaške i dubičke općine istražili smo šta rade aktuelni ili bivši načelnici, ministri ili predsjednici lokalnih skupština. 

Ranko Karapetrović, aktuelni načelnik općine Laktaši, sportski je ribolovac, ali i poljoprivrednik. Veliki je zaljubljenik u ovčarstvo i ponosan je na svoje stado, kojem poklanja dosta slobodnog vremena.

Naporan rad

- Nedavno sam imao prinove, lijepu rasnu janjad. Ovce su plemenite životinje i zaista se, nakon napornog rada, opustim i odmorim u njihovom okruženju - kaže Karapetrović.

Enver Alagić bivši je potpredsjednik Skupštine općine Bosanska Gradiška. Bio je poznat po jednostavnosti, duhovitim opaskama i originalnosti. Nakon isteka mandata, vratio se poljoprivredi u svojim Dubravama. Uzgaja rasne mliječne krave, a bavi se i malinarstvom.

- Nema mlijeka bez svježe trave i djeteline. A travu treba nakositi i dati je stoci. E, tu sam maher. Imam odličnu kosu kovanicu, a znam je dobro i otkovati. U mojim rukama kosa je kao britka sablja - kaže Alagić.

Dane Malešević, aktuelni ministar prosvjete u Vladi RS, u slobodno vrijeme pčelari. U Bosanskoj Gradišci važi za jednog od najpoznatijih pčelara.

- Dosta vremena provodim sa pčelama. Selim ih s lokacije na lokaciju i na taj način pojačavam pašu i prinos meda. Lani sam imao i medljiku, med od medne rose - kaže Malešević, vlasnik tridesetak pčelinjih društava.

Milenko Pavlović Miler, aktuelni predsjednik lokalnog parlamenta u Bosanskoj Gradišci, važi za najboljeg pjevača među političarima, a možda i obrnuto. Često staje iza mikrofona s električnom gitarom u rukama.

- Muzika je moja ljubav i ispušni ventil. Pjevam sve, pjesme Željka Samardžića, Čole, “Bijelog dugmeta” ili “Rolling Stonesa”. Glas me još dobro služi, što se osjeti i u skupštinskoj sali. Podjednako su mi dragi i estradni mikrofon i onaj za govornicom - kaže Pavlović.

Karapetrović: Zaljubljenik u ovčarstvo

Alagić: Sam kosi travu za svoju stoku

Zavrnuti rukave

I Branko Barać je udobni načelnički kabinet u Bosanskoj Dubici zamijenio poljoprivredom. Uzgaja kruške, lubenice, brzorastuće drvo paulovniju i druge biljke. Izgradio je i vlastitu hladnjaču. Kaže da se od poljoprivrede može dobro živjeti.

- Nije dovoljno samo zavrnuti rukave. Potrebno je i znanje, ono je presudno. Dok sam bio načelnik mnogo sam putovao po Evropi. Mnogo toga dobrog sam vidio u Italiji, Holandiji ili Njemačkoj i primijenio u Drakseniću, gdje imam poljoprivredno imanje - kaže Barać.

Takvih primjera ima još, a svi oni šalju poruku da se može živjeti i od vlastitog rada u njivi, štali ili s gitarom u rukama.

Barać: Bivši načelnik u svojoj hladnjači čuva voće

Ministar Dane Malešević u slobodno vrijeme pčelari

Prave namještaj, bave se fotografijom... 

Mladi potpredsjednik lokalne skupštine u Bosanskoj Gradišci Vladimir Janković pokrenuo je vlastitu proizvodnju namještaja. Njegov kolega iz Srpca Lazar Kusić bavi se fotografijama, pa čak i produciranjem dokumentarnih filmova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.