BIH

Adnana će dobiti profesionalnu protezu za nogu zahvaljujući Senaidu Salkičeviću

B. ŠIŠIĆ

4.1.2018

Senaid Salkičević, svjetski prvak u Thai kick boksu, u ratnom vihoru u BiH kao dječak ostao je bez jedne noge, ali mu to nije bio hendikep da postane priznato ime u sportskom svijetu. 

Senaid je danas izgrađena ličnost, živi, radi, trenira i boksuje u Njemačkoj. Svake godine u saradnji sa sponzorima Senaid traži pogodnu osobu iz BiH koja je iz ovog ili onog razloga ostala bez nogu, postala invalid, da bi kasnije ta osoba došla u Njemačku i dobila profesionalnu protezu.

O njegovoj ponovnoj humanitarnoj akciji pisao je Avazov portal u oktobru prošle godine, a Senaid je zajedno sa svojim timom krajem 2017. godine pronašao osobu koja će ovaj put doći u Njemačku.

- Zaista je bilo mnogo prijavljenih osoba iz BiH sa invaliditetom pa je odluka teško pala. Imali smo mi i naše kriterije. U prvom redu trebalo je da bude neka mlađa osoba pred kojom je još život, da bude neko ko ne bi nikada bez naše pomoći došao do proteze, neko sa kojim se baš sudbina brutalno poigrala - rekao nam je Salkičević.

Nakon skoro 400 prijavljenih osoba sa inavliditetom, samo jedna od njih imat će tu sreću da dođe u Njemačku. Najljepši novogodišnji poklon u 2018. godini, a kojeg će, u to smo sigurni, pamtiti dok je živa, dobila je mlada djevojka, dvadesetdevetogodišnja Adnana Hatkić iz Tešnja.

- Adnana je kao djevojčica oboljela od dijabetesa. 

Nažalost, mladu Adnanu ta šečerna bolest pogodila je u najtežem mogućem obliku, pa je nakon izvjesnog vremena morala da amputira prvo jednu potkoljenicu,a onda nakon toga i drugu, tako da je postala stopostotni invalid. 

Adnana živi posve sama, dakle prepuštena je sama sebi i bori se na samo njoj poznat način sa svakodnevnicom života. Otac joj je poginuo u ratu,a majka joj se ponovno udala, te ona živi od savim malo novčanih prihoda koje dobiva mjesečno.

Željeli smo ovim potezom da joj vratimo volju za životom, vjeru u ljude i nadu da i sama jednog dana zasnuje porodicu i vrati se normalnoj svakodnevnici života - kazao je Senaid.

Salkičević je otkrio da Adnana u Njemačku dolazi 22. janura i ostat će sedmicu, a tokom boravka imat će stalne kontakte sa Martinom Brehmom iz Sanitetske kuće „Klein“ koji će uraditi proteze.

Portal Avaza pratit će Adnanu na ovom putu od njenog dolaska u Njemačku do njenog povratka u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.