BIH

Ustavni sud van snage stavlja neustavne zakone: Kraj prakse uzimanja kriminalaca za svjedoke i nezakonitog prisluškivanja

Krišto: Krše Ustav

S. DEGIRMENDŽIĆ

6.1.2018

Ustavni sud BiH uskoro bi mogao donijeti rješenje o stavljanju van snage neustavnih odredbi Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) i Zakona o krivičnom postupku BiH. Ujedno bi ti zakoni trebali biti usklađeni s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (EKLJP).

Naime, 29. decembra istekao je šestomjesečni rok u kojem su nadležne bh. institucije trebale izmijeniti sporne zakonske odredbe.

Proizvoljne procjene

Kako saznaje „Avaz“, plenarna sjednica Ustavnog suda BiH na kojoj treba biti donesena odluka o stavljanju van snage ovih odredbi mogla bi biti održana krajem januara.

Inače, Ustavni sud van snage će staviti odredbu člana 78. Zakona o OSA-i, koji se odnosi na nalog za prisluškivanje telefonskih razgovora. Van snage morat će se staviti odredba prema kojoj je produženje naloga za prisluškivanje, kako propisuje sadašnji neustavni zakon, ostavljeno na proizvoljnu procjenu sudije.

Iz tog zakona bit će brisana i odredba koja je davala mogućnost da glavni tužilac i okorjelim osuđenim kriminalcima daje status zaštićenih svjedoka, imunitet i slobodu, a što je Ustavni sud BiH, također, ocijenio neustavnim. 

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH, koja je i podnijela apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti ovih zakona, kazala je jučer za „Avaz“ da je ona stava da se odredbe koje je Sud proglasio neustavnima i protivnima ljudskim pravima nisu trebale primjenjivati već od onog dana kada ih je Sud i proglasio takvima.


Muselimović: Poštovati odluke

- Postoji obaveza institucija da izvrše izmjene i usklade te odredbe. Ukoliko bilo ko postupa po tim odredbama, radi suprotno zakonu, Ustavu i odlukama Ustavnog suda. Takvi mogu i snositi posljedice zbog toga u smislu odgovornosti - kazala je Krišto.

Ona je dodala da je Vijeće ministara bilo u obavezi izvršiti izmjene navedenih zakona i njihovo usklađivanje s Ustavom BiH i EKLJP-om.

No, kako je „Avazu“ jučer potvrđeno u Ministarstvu pravde BiH, radna grupa koja radi na usklađivanju odredbi Zakona o krivičnom postupku tek je finalizirala tekst tog zakona i tvrde da će ga ovih dana uputiti u daljnju proceduru. Za usklađivanje Zakona o OSA-i, kazali su nam u Ministarstvu pravde, nadležno je Ministarstvo sigurnosti.

Ugledni odvjetnik Josip Muselimović kazao je jučer za „Avaz“ da su odluke Ustavnog suda BiH obvezujuće i konačne, pa tako i one koje se odnose na Zakon o OSA-i i Zakon o krivičnom postupku. On je, također, stava da bi onog trenutka kada Ustavni sud donese neku odluku, istog trenutka trebalo početi i njeno poštivanje.

Tražili odštete

Upravo odredbe navedenih zakona koje je Ustavni sud proglasio neustavnima omogućavale su razne zloupotrebe i politički motivirane istrage pojedinih korumpiranih tužilaca, a razmjere takvog nezakonitog djelovanja mogu se sagledati i prije nego što ih je Sud ocijenio neustavnima. Naime, veliki je broj onih koji su zbog neosnovanih pritvora i drugih radnji koje su nad njima vršene, a temeljene su na ovim zakonima, podnijeli tužbe i tražili odštete. I dobili su ih.

Hoće li iko odgovarati 

Pitanje kojim bi se nadležni svakako trebali pozabaviti je i to hoće li neko kriminalce oslobađane zloupotrebama prema sadašnjim neustavnim odredbama navedenih zakona vratiti iza rešetaka. I hoće li iko od korumpiranih tužilaca koji su im omogućili slobodu odgovarati zbog zloupotreba zakona.

Nove štete po budžet BiH

Zbog dosadašnjih zloupotreba Zakona o OSA-i i ZKP-u šteta je već nanesena. Mnogi su zbog toga i tužili nadležne institucije i dobili presude koje su budžete na svim nivoima od 2011. do 2017. koštale oko 25 miliona KM! No, i neusklađivanje neustavnih odredbi s Ustavom BiH moglo bi prouzročiti nove enormne troškove na štetu budžeta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.