BIH

Agonija Akifa Mlivića, bivšeg zaposlenika KPZ-a Zenica: Stanove dobili na osnovu lažnih ratnih priznanja

Mlivić: U SIPA-i su mi rekli da se radi o krivičnom djelu ( M. Kadrić)

E. Trako

8.1.2018

Kazneno–popravni zavod Zenica 2012. godine je dodijelio 14 stanova svojim radnicima prema kriterijima koje je utvrdila interna komisija Zavoda. Kandidati koji su se prijavili za stanove morali su dostaviti spisak članova domaćinstva, dokaz o stambenoj situaciji, o radnom stažu, radnom doprinosu, dokaze o ratnoj i radnoj invalidnosti te, eventualno, o ratnim priznanjima, kao i dokaz o učešću u ratu.  

Uzalud molio

Iako je u prvi mah Akif Mlivić, zaposlenik KPZ-a Zenica od 1987. godine, zauzimao 9. mjesto na rang-listi i prema svim kriterijima trebao biti jedan od dobitnika stana, naprasno je završio na 15. mjestu jer su ga, u međuvremenu, „preskočili“ ostali kandidati koji su naknadno dobili po 10 bodova na ratna priznanja?!

Mlivić se žalio, tražio uvid, molio, kumio, tražio da se poništi konkurs. Uzalud. Na kraju se s potvrdom iz Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona da ti kandidati, dobitnici stanova, u registru nemaju nikakva ratna priznanja obratio i Kantonalnom tužilaštvu.

Faksimil dopisa iz Ministarstva za boračka pitanja ZDK: Dobitnici stanova nemaju ratna priznanja

- Čekao samo da vidim hoće li Tužilaštvo nešto poduzeti jer je očigledno da se radi o kriminalu. Nisu ništa poduzeli, navodno nemaju materijala za formiranje predmeta. Nisam odustao, otišao sam u SIPA-u, odakle su me uputili da sve prijavim u Tužilaštvo BiH. U SIPA-i su mi rekli da je ovo krivično djelo - počinje svoju priču Mlivić u sarajevskom stanu, gdje sa suprugom živi pod kirijom.

Kaže za naš list da se obratio i Krivolovcima kao i Federalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Moje prijave su uzeli u razmatranje i dobivao sam usmena obećanja, a na kraju su me samo obavijestili da nema ništa od toga - kaže on.

Na naše pitanje koga smatra odgovornim, sumnja li u nekoga, Mlivić kaže:

- U to vrijeme direktor KPZ-a Zenica je bio Nihad Spahić, blizak SDA. Ništa se nije moglo bez njega. Predsjednica komisije bila je Amira Alijagić, a tu je i Azermana Čeliković, zadužena za te stanove. Čak mi je jednom, nakon svega, na ulici u Zenici direktor Spahić rekao da su pogriješili što ja nisam dobio stan – dodaje Mlivić.

Pismeni upit

Pozvali smo Spahića, koji se prije nekoliko mjeseci vratio u KPZ na poziciju šefa straže, te ga upitali zašto su stanove dobili ljudi na osnovu lažnih ratnih priznanja.


Spahić: Sve po zakonu

- Samo vi uputite pismeni upit na adresu KPZ-a Zenica i sve će vam biti rečeno. Ja se sada ne sjećam svih detalja u vezi s dodjelom stanova, ali vjerujem da je sve urađeno po zakonu. Mlivića jesam sreo na ulici, ali sam mu rekao da mi je žao što on kao dugogodišnji uposlenik nije dobio stan – navodi Spahić.  

Pomišljao na samoubistvo  

Mlivić je radio od 1987. godine, a 2016. je otišao u penziju. Radio je na mjestu stražara, voditelja smjene te glavnog vatrogasca za protupožarnu zaštitu.

- Valjda ima još pravde u ovoj državi. Nekoliko puta sam pomišljao na samoubistvo. Obolio sam zbog svega. Probudim se noću, nešto me jede iznutra – govori on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.