BIH

Čović: Izmjene Izbornog zakona uvjetovat će reorganiziranje države

HDZ BiH

Avaz.ba

8.1.2018

Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH su prevažno pitanje, jer treba urediti nešto što je danas prazno. Moramo izmijeniti Izborni zakon i uvjeren sam da ćemo to uspjeti, što će osigurati da se raspišu izbori 7 ili 8. maja, kazao je danas lider HDZ-a BiH Dragan Čović, na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva ove stranke. 

- A da će to uvjetovati određene aktivnosti reorganiziranja države - hoće jer ćemo imati legitiman ciklus izbora, odnosno normalno funkcioniranje našeg evropskog puta. Vjerujem da ćemo to uraditi u naredna tri mjeseca, a to bi trebalo biti 150 dana od izbora. Vjerujem da će biti dovoljno mudrosti u BiH, a da paralelno s njim rješavamo i druga pitanja koja stoje u obavezi u prvih tri do šest mjeseci ove godine da izbjegnemo klasičnu predizbornu kampanju u koju smo upali - poručio je Čović. 

Nije želio komentirati obilježavanja dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. 

- Nemam komentar oko dana RS. To je dan RS i obilježavat će se kako se tamo dogovore - rekao je Čović.

Na pitanje novinara, Čović je komentarisao i sutrašnji put predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Tursku, gdje će prema pisanju medija lobirati za izmjene Izbornog zakona u BiH.

- Kolinda Grabar-Kitarović je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini 17. i 18. januara. Šta će do tada raditi, ne nagađam. Moja komunikacija sa nosiocima vlasti u Hrvatskoj je redovna, a ja od njih tražim, kao i od svih ostalih, da se omogući da u BiH imamo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i da se okrenemo evropskom putu. Ko će lobirati i kojim tehnikama, nije moje da komentiram - kazao je lider HDZ-a BiH.

Na pitanje kako komentira neodazivanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na božićni prijem koji je organizirao, odgovorio je:  "Svako je došao tamo gdje treba biti. Zašto neko nije došao na božićni prijem, njegova je stvar. Naravno da sam to prokomentirao s njim lično, ali to nije za javnost. Sve što smo uradili krajnje je profesionalno, korektno i partnerski što se tiče pozivanja. Čuo sam da tamo nije bilo ni ambasadora i raznih priča... Tamo je bila svaka politička stranka zastupljena, čak i predstavnik SDA", odgovorio je Čović. 

Šta ako ne postignete dogovor oko Izbornog zakona i ako ponovo HDZ dođe u situaciju sa pričom o Željku Komšiću? 

- HDZ jeste stožerna stranka hrvatskog naroda, a sa drugim strankama HNS-a imamo jasan plan šta želimo raditi u BiH u narednih dvije, četiri ili deset godina. Radimo u ambijentu kojeg imamo danas. Imamo alternativu za svaki događaj", zaključio je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.