BIH

Iz OHR-a se za Avaz.ba oglasili o sutrašnjem obilježavanju neustavnog dana RS

Piše: Al. Ti.

8.1.2018

U manjem bh. entitetu sutra se obilježava 9. januar, neustavni dan RS. 

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Tim povodom kontaktirali smo i Ured Visokog Predstavnika (OHR) i zatražili stav ove institucije o obilježavanju neustavnog dana RS.

Kako je za Avaz.ba kazao Mario Brkić, glasnogovornik OHR, ova institucija nema ništa protiv da RS ima svoj dan, ali da dan RS treba biti predviđen u skladu sa pravnim okvirom.

- Ustavni sud BiH je razmotrio usklađenost 9. januara kao dana RS sa Ustavom BiH i utvrdio da je on neustavan. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće, i moraju se poštovati. Želimo ponoviti raniji stav da OHR nema ništa protiv toga da Republika Srpska ima svoj dan, ali dan RS-a treba biti predviđen u skladu sa pravnim okvirom i uz poštivanje vladavine prava. Pozivamo političare da pokažu odgovornost i uzdrže se od negativne retorike ili postupaka koji mogu pogoršati situaciju i odvući pažnju sa neophodnih reformi - kazao nam je Brkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.