BIH

Mirsad Duratović, predsjednik logoraša regije Banja Luka: Ostali smo sami, šta Bakira Izetbegovića više zanima na kraju političke karijere

Duratović: Ništa za povratnike nije učinjeno

Piše: A. NUHANOVIĆ

10.1.2018

Uspavani predstavnici bošnjačkog naroda u Sarajevu i danas (jučer, op. a.) gledaju kako se u Republici Srpskoj obilježava 9. januar iako je Ustavni sud BiH donio odluku da je ta proslava neustavna. To što smo opet sami nas, povratnike Bošnjake u RS, najviše boli! Poručio je to jučer u razgovoru za „Avaz“ Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka.

Prepušteni sebi

- I na današnji dan su povratnici prepušteni sami sebi. Institucije i pojedinci koji se busaju u prsa da vode brigu o povratnicima i štite njihova prava daleko su na ovaj dan od Prijedora i povratnika u RS. Sjede u sigurnosti i toplini svojih kancelarija u Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH, ili ko zna već gdje. Javit će se nekom zapaljivom izjavom i sve će se završiti na tome. A sigurno su poslali opet telefonske instrukcije svojim stranačkim poslušnicima u RS kako da se ponašaju i ne ugrožavaju neke dogovore postignute daleko od očiju nas, povratnika - kazao je Duratović.

Ističe da bi povratnici trebali biti vezivno tkivo države, a ne prepušteni sami sebi.

- Bošnjački političari, mislim na vrh države, uopće nemaju uspostavljen odnos prema ovom dijelu BiH. A, dok je takav odnos prema nama, s nama će ovi u RS, kao što danas (jučer, op. a.) paradiraju ulicama i obilježavaju dan kada je počeo genocid nad Bošnjacima, moći raditi šta hoće. Jer šta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH više zanima na kraju političke karijere? A pogotovo hrvatskog člana Predsjedništva, koji je već davno otpisao Hrvate u Prijedoru i RS. Veliko je pitanje koliko je njima stvarno bio interes da se ovaj dio države uokviri iako znamo da su povratnici to vezivno tkivo države i da su Prijedor i Kozarac sinonimi povratka u BiH - istakao je Duratović.

On govori da su, dok je trebalo za političke igrarije, svima puna usta bila povratnika.

Ekonomski oporavak

- A konkretno nije ništa urađeno. Ja sam ovdje, u Prijedoru, 19 godina. Vratio sam se među prvima. Sigurno tvrdim da je vrlo malo učinjeno. Stalno su pričali da su radili na održivom povratku, bacali nešto parica. Nama nije održivi povratak asfaltiranje puteva. Nama su bitni taj ekonomski oporavak i neovisnost, jer nam se djeca iseljavaju, odlaze jer nemaju posla - kazao je Duratović.

Pusta obećanja 

Duratović poručuje da se za povratnike moglo i mora puno više uraditi te da su se još prije najmanje desetak godina trebali osigurati ambijent i uvjeti da se Bošnjaci u RS osjećaju sigurno. Navodi i da se moralo dosta toga učiniti na ekonomskom planu.

- Znam povratnike iz Prijedora koji su samostalno pokrenuli biznis u Prijedoru i koji su tražili pomoć da bi održali proizvodnju i sačuvali radna mjesta u svojim firmama. Ja sam lično vodao neke po Sarajevu i tražio pomoć, pa čak i do kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Sve je ostalo na pustim obećanjima. Do dana današnjeg niko ništa konkretno nije učinio, a ti, ako nemaš posla, šta ćeš, od patriotizma ne možeš školovati i nahraniti djecu, platiti račune - kazao je Duratović.

9. januara počeo genocid  nad Bošnjacima u RS

U organizaciji prijedorskih udruženja koja okupljaju civilne žrtve genocida, polaganjem cvijeća na šehidska spomen-obilježja u Prijedoru, učenjem Fatihe i minutom šutnje jučer je „obilježen“ 9. januar kao dan početka genocida nad Bošnjacima u Prijedoru i Republici Srpskoj. 

Prijedorčani, preživjele žrtve genocida, bivši logoraši, šehidske porodice, demobilisani borci Armije RBiH već godinama 9. januar obilježavaju kao dan početka genocida nad Bošnjacima i Hrvatima, kako u Prijedoru tako i u cijeloj RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.