BIH

Jasenko Selimović, poslanik Evropskog parlamenta: BiH klizi u izolaciju

Selimović: Imamo historijsku priliku

Piše: S. NUMANOVIĆ

10.1.2018

Bosna i Hercegovina pod hitno mora poslati odgovore na Upitnik. Ako može, već danas treba spakovati sav materijal i hitno ga poslati u Brisel. Urgentno je da odgovori stignu na vrijeme, prije objave strategije Evropske komisije o proširenju na države zapadnog Balkana.

Svi napreduju

Ako zakasnimo, BiH će biti u zapećku. Svi u regionu napreduju prema EU, samo mi nešto čekamo. Neće nas niko vući za rukav da nas uvede u Uniju. Za tu se privilegiju moramo sami izboriti. Priliku imamo, ne smijemo je propustiti, upozorava poslanik Evropskog parlamenta, naturalizirani Šveđanin iz BiH Jasenko Selimović.

U razgovoru za „Avaz“ on ne krije nezadovoljstvo predugim procesom odgovaranja na Upitnik iz Brisela. Ističe, u više navrata, da je slanje odgovora što je prije moguće izuzetno bitno.

- Plan je da Evropska komisija negdje početkom februara objavi tu strategiju. Ako odgovori na Upitnik ne dođu, BiH neće biti ozbiljno tretirana. Ona bi mogla ostati negdje u zapećku, na kraju kolone, iza svih u regionu.

A Upitnik, mada jeste obiman, nije zahtjevan. Mnogo je zahtjevniji bio mehanizam za ukidanje viznog režima prema BiH. Evropska komisija zahtijevala je nekih 200 mjera koje su morale biti provedene. I mi smo uspjeli. Pokazali smo da znamo i umijemo i sada nas ništa ne amnestira od kašnjenja s odgovorima na Upitnik - ističe on.

Selimović kaže i da je glavnina odgovora već završena i hvali njihov sadržaj. Dodaje i da je očito ostalo nekoliko „zeznutih pitanja koja zahtijevaju usaglašavanje i dogovor na političkom nivou“.

- Taj se dogovor morao postići već jučer. Pošto nije, mora, ali baš mora, biti danas! Vrijeme opasno curi. Već puno kasnimo - upozorio je.

Bez izgovora

Naš sagovornik, nadalje, poručuje da ne smije biti izgovora za nedostavljanje odgovora na Upitnik. To uključuje i predstojeće opće izbore, u oktobru ove godine.

- Ne smijemo dozvoliti da se vrata EU zatvore pred BiH. Ako bi se to desilo, ona se u dogledno vrijeme neće otvoriti. A „dogledno vrijeme“ znači barem 10 godina. Mi ne smijemo propustiti historijsku šansu. Ako se strategija Evropske komisije objavi bez BiH, jer odgovori na Upitnik nisu došli, onda će taj dokument biti bez nas. I u sljedeću najmanje deceniju drugi će imati prioritet, dobivat će dodatne novce, a mi biti u ćošku. Upitnik je prije godinu donesen u Sarajevo. Pod hitno se odgovori moraju dostaviti - poručuje Selimović.

Više novca za BiH 

- Dobio sam nezvanični odgovor Evropske komisije na moje poslaničko pitanje u vezi s novcem za koji je BiH bila zakinuta u ranijim godinama. Rečeno mi je da Komisija čeka da se u BiH dogovore o nekim bitnim stvarima i da bi na temelju toga mogli povećati izdvajanja za našu zemlju. Ali naglašavam da je to nezvanični odgovor. Ipak, i iz toga se vidi da je sve do nas - ističe Selimović.

Osuda proslave 9. januara

- Vidio sam da ima ta neka proslava 9. januara u entitetu RS. To je za svaku osudu i mora se najoštrije osuditi. Razumijem želju ljudi tamo da imaju neki datum, ali ima odluka Ustavnog suda BiH koja je rekla da ovo ne može biti taj dan jer nije u saglasju s Ustavom.

Dakle, odluke Ustavnog suda se moraju poštivati, tu nema diskusije. Ne smije se igrati time da se Ustav jedne zemlje ne poštuje. Ako je drugačije, niko neće poštivati ni tu zemlju ni bilo koji njen dio - naglasio je Selimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.