BIH

Nakon još jednog razbojništva nad uposlenicima pošte: Policija čuva poštare dok dijele penzije

Na terenu je uz poštara sve vrijeme bila policija

Piše: M. SMAJKIĆ - E. HALIMIĆ

10.1.2018

Kao da je malo što svoju crkavicu željno iščekuju, penzioneri u našoj zemlji sve više strahuju hoće li kakav lopov presresti poštara koji im treba pozvoniti na vrata i oteti mu njihov novac. A upravo takav slučaj zbio se u ponedjeljak u mostarskom prigradskom naselju Raštani, gdje je razbojnik napao poštara i novac od penzija strpao u svoje džepove.

Imaju osiguranje

Mostarska policija traga za muškarcem koji je, maskiran i u crnoj odjeći, zaskočio radnika „Hrvatske pošte Mostar“ (HP) te mu, prijeteći pištoljem, uzeo novac namijenjen za isplatu penzija i pobjegao. Kako nam je potvrđeno u Tužilaštvu HNK, oteto je oko 4.000 maraka.

Jučer, dan nakon pljačke, poštar je u Raštanima, kako smo se uvjerili, dijelio penzije u pratnji policije. Usto što nisu bili raspoloženi za razgovor s novinarima, većina mještana koje smo pitali o pljački uopće nije znala da se ona dogodila.

Jedan mještanin spazio je poštara i izašao na ulicu da ga sačeka. Kazao nam je da mu nije bilo jasno što ga policija prati. Upitali smo ga zna li da je poštar opljačkan, na što nas je iznenađeno pogledao.

- A, znači, to je razlog pa jučer nije došao, a ja se pitam šta je više s penzijom. Sve je ovo krenulo đavlu - govori ovaj starac, ne želeći se predstaviti ni fotografirati.

Zbog sve učestalijih pljački poštara i novca za penzije, predsjednik Saveza umirovljenika FBiH Ivo Kožul savjetuje penzionerima koji svoja primanja dobivaju putem pošte da se prebace u banke.

- Neprihvatljivo je da se to više dešava. S jedne strane, poštari strepe, a s druge su umirovljenici koji ionako jedva čekaju svoja primanja. Znam da pošte imaju osiguranje zbog takvih situacija, ali bih apelirao da dodatno zaštite svoje ljude, kao i na policiju da pojača prisustvo dok traje podjela mirovina - kazao je Kožul.

Jučer u Raštanima: Penzije su podijeljene

Manji uredi  

Iz „HP Mostar“ potvrđeno nam je da u posljednje vrijeme bilježe niz napada, kako na poštare koji rade na dostavi tako i na radnike u manjim poštanskim uredima.

Sve to, rekao je Ljubo Vujica, izvršni direktor za poštansku tehnologiju, ukazuje na lošu ekonomsku situaciju u zemlji, ali i loš sistem koji ne reagira znatno strožije na ovakve napade.

- Godišnje se u prosjeku tri do četiri puta događaju napadi na poštare, i to, uglavnom, pri podjeli mirovina. Poštari su, nažalost, s aspekta sigurnosti, prilično izloženi u vrijeme podjele mirovina - kazao nam je Vujica.

Potcrtao je da nikakva pljačka ne može ugroziti isplatu penzija jer uvijek raspolažu rezervnim sredstvima.

Pratiti put novca  

- Trenutno imamo u planu i nova tehnička rješenja koja će u cijelosti pratiti put novca, odnosno novčanica, a time i napadača, a sve s ciljem preventivnog djelovanja da zaštitimo našeg djelatnika. Sredstva praćenja bit će implementirana u ovoj godini - rekao je Vujica.

Raniji slučajevi: Poštari su i ubijani

- Veću količinu novca namijenjenog za penzije razbojnici su ukrali i u poslovnici „HP Mostar“ u Vitini kod Ljubuškog početkom jula prošle godine.

- Mjesec kasnije, prema istom scenariju, razbojništvo se dogodilo u objektu HP-a na mostarskom Bijelom Brijegu, a u septembru u pošti u naselju Rodoč.

- Mostarska javnost pamti slučaj i iz marta 2016., kada je od radnika „BH Pošte“ oteta vreća s novcem za penzije u Drežnici, a kada su razbojnici pobjegli sa 20.000 KM.

- Poznat je i slučaj razbojništva nad poštarom u februaru 2015. godine na lokalnom putu Kakanj - Brnjic, kada mu je oteto 30.000 KM.

- U julu 2013. poštar Nusret Mehinović ubijen je u kući u kojoj je živio u Tešnju. Pronađen je s oko 30 rana po cijelom tijelu. Svirepo je ubijen zbog 2.000 maraka.

- U Donjim Orlovcima kod Prijedora u februaru 2013., dok je dijelio penzije, ubijen je i poštar Draško Vidović. Siniša Majkić pokušao mu je oteti torbu, a onda je aktivirao ručnu bombu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.