BIH

Kupovina flaširane vode mogla bi postati praksa Sarajlija

R. BELKO

10.1.2018

Nedostatak planske gradnje u Kantonu Sarajevu, zarad profita pojedinaca i kompanija, postaje ekološka bomba koja bi glavni grad BiH mogla ostaviti bez vode za piće.

Proteklih godina vodonabdijevanje Sarajeva vodom za piće postalo je problem i uzrokovalo redukcije, koje su otežale život Sarajlijama.

Ono što bi se moglo dogoditi u skorijoj budućnosti još je crnji scenario od redukcija.

Zlata vrijedno izvorište pitke vode, Sarajevsko polje, uveliko je ugroženo.

Stručnjaci smatraju da će prošlogodišnje izmjene Zakona o vodama KS dovesti do smanjenja vodozaštitne zone i zagađenja izvorišta koje Sarajevo opskrbljuje sa oko 80 posto pitke vode.

Tim izmjenama zakona, van snage stavljena je odluka o zaštiti izvorišta “Sarajevsko polje” iz 1987. godine.

Neplanska gradnja na Bjelašnici već je u proteklim godinama donijela probleme, jer je voda na Vrelu Bosne nekoliko godina zagađena.

Ono što bi moglo dodatno pogoršati situaciju je i najavljeno formiranje grada na Bjelašnici. Eksperti smatraju da ukoliko do toga dođe posljedice bi mogle biti nesagledive. Prvenstveno bi bila ugrožena rijeka Bijela, koja se smatra jednom od najvećih alternativa za vodosnabdijevanje Sarajeva pitkom vodom.


Bijela rijeka je prema Prostornom planu Kantona Sarajevo za period od 2003. do 2023.godine, predviđena da bude korištena za snabdijevanje vodom grada Sarajeva. u postplanskom periodu, nakon 2023. godine.

Ekološke organizacije i stručnjaci ujedinjeni su u ocjeni da bi neplanska urbanizacije, bez brige o ekologiju mogla dovesti do enormnog zagađenja podzemnih voda.

Podzemne vode bi potom ugrozile izvorišta, a posljedice bi bile nesagledive.

Za razliku od mnogih metropola i glavnih gradova u Evropi i svijetu, stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine imaju privilegiju da piju vodu s česme.

Nerijetko se ta činjenica koristi i u svrhu turističke promocije gdje se budućim gostima poručuje da je Bosna i Hercegovina zemlja čistog zraka i vode. 

Međutim, nastave li se trendovi uništavanja vodozaštitnih zona zbog profita, kupovina flaširane vode mogla bi postati praksa Sarajlija čime bi na pogrešan način postali poput većine evropskih gradova.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.