BIH

Božo Ljubić očekuje uključivanje garanata Dejtonskog sporazuma u izmjene Izbornog zakona

Srna

10.1.2018

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić smatra da je Dejtonski sporazum narušen na štetu Hrvata, kao i da su izmjene Izbornog zakona BiH neophodne da bi izbori u BiH mogli biti provedeni i ističe da je važno šta će na tom planu učiniti zapadne zemlje kao garanti Dejtona. 

"Izmjene Izbornog zakona prošle su Dom naroda parlamenta BiH i konstruktivan pristup bošnjačkih stranaka u Predstavničkom domu bi bio da bar reagiraju amandmanima da bi izmijenili zakon bez pomoći sa strane. To u ovom trenutku ne izgleda realno. Očekujem da se u taj proces uključe međunarodni garanti Dejtona - SAD, EU i članice Vijeća za provođenje mira (PIK)", rekao je LJubić i ocijenio paradoksalnim da predstavnici Bošnjaka ne uviđaju opasnosti koje prijete ako odnosi tri konstitutivna naroda u BiH ne budu harmonizirani.  

Ljubić je, komentirajući jučerašnji sastanak predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) u Ankari, ocijenio da Turska može pomoći stabilizaciji stanja u BiH i da je njeno učešće u rješavanju problema legitimno, s obzirom na to da je članica PIK-a.

  "Utjecaj Turske u BiH i šire je nesporan i pojačan posljednjih godina. Ta država može pomoći stabilizaciji stanja u BiH", rekao je Ljubić hrvatskim medijima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.