BIH

Na Laletima kod Goražda plivaju ribe iz Amazona i afričkih jezera

Hadžimusić pored svojih akvarija: Zahtjevan posao

A. BAJRAMOVIĆ

10.1.2018

Ni većini Goraždana nije poznato da na brdu iznad grada, u naselju Laleta, bezbrižno plivaju rijetke vrste riba iz rijeke Amazon, jezera Afrike i drugih dijelova svijeta. Između 3.000 i 4.000 primjeraka stotinjak vrsta među isto toliko vrsta egzotičnog podvodnog bilja nalazi se u “Fish Roomu” Sedina Hadžimusića, mladog profesora historije, koji ljubav prema akvaristici gaji još od srednjoškolskih dana.  

Tada, kaže, nije bilo interneta pa nije ni mogao mnogo znati o ribicama koje je imao, a danas je situacija mnogo drugačija.

– Ovo su ribice iz slatkovodnih rijeka, poput Amazona i afričkih jezera Malavi i Tanganjika. Do nekih od ovih vrsta veoma je teško doći, a to diktira i cijenu nabavke, jer je nekim vrstama lakše, a nekima veoma teško osigurati uvjete iz njihovih biotopa. Meni su najdraži američki i malavi ciklidi. Oni zahtijevaju dosta veće akvarije, od 200 litara pa naviše. Malo su i agresivni, vole se tući, a imaju hijerarhiju, zna se ko je glavni, a ko na posljednjem mjestu u akvariju. Kad je sezona mrijesta, zauzmu taj dio akvarija i niko tu ne smije prići – govori Hadžimusić. 

U jednom od akvarija pliva i par ajkula dužine od skoro 30 centimetara. Sedin očekuje da narastu još desetak, a više ne bi valjalo. Interes za ovom vrstom hobija u BiH dosta je slabiji u odnosu na ostatak svijeta.

- Imam posao i ovo mi je predstavljalo odmor, ali u posljednje vrijeme traži dosta vremena. Ovdje je skoro 3.000 litara vode i, da bih jednom sedmično promijenio od 30 do 40 posto vode, posljednji put su mi trebala dva dana – kaže Hadžimusić.

Želi da otvori pet shop

- Planiram da u budućnosti napravim još jednu sobu, gdje će biti samo akvariji za mrijest. Tada će mi trebati još više vremena, ali vidjet ćemo. Odavno želim da otvorim pet shop u Goraždu, ako bude nafake – kaže Hadžimusić. 


Ima i par ajkula dužine od skoro 30 centimetara

Do nekih od vrsta u Sedinovim akvarijima teško je doći

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.