BIH

Lord Dejvid Hauel: Dejton ne bi trebalo mijenjati

Lord Hauel: Nužne promjene u institucijama vladavine prava u BiH

Piše: S. N.

10.1.2018

- Dejtonski sporazum je bio savršen za okončanje rata, ali nije dao osnov za trajnu stabilnost Bosne i Hercegovine. Tokom naše nedavne posjete Sarajevu razgovarali smo s brojnim sagovornicima o tome da li promjene Ustava BiH trebaju biti prioritet. Čini mi se da bi promjene trebale biti urađene. No, nisam siguran da to treba biti prioritetno pitanje.  

Nekako sam bliži stavu da su BiH neophodne promjene kada je u pitanju vladavina zakona i prevladavanje određenih političkih antagonizama. Stoga, promjene Ustava, odnosno Dejtona, ne bi trebale biti prioritet – smatra lord Dejvid Hauel (David Howell).

On je predsjedavajući Istražne komisije Komiteta za međunarodne odnose Doma lordova. Ova komisija je mjesecima detaljno analizirala situaciju na Balkanu i moguću ulogu Velike Britanije na Balkanu, nakon što ta država napusti Evropsku uniju.

Lord Hauel, u eksluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ najprije je istakao da dokument koji je objavljen danas u Londonu nije obavezujući, već savjetodavni akt za Vladu Velike Britanije.

- Ponudili smo viziju kako bi naša zemlja, nakon skorašnjeg napuštanja EU, trebala djelovati na Balkanu. Taj je region nama jako bitan, s njim imamo duge dobre odnose, jako smo puno uložili u njega i smatramo da on treba biti u EU, kada za to države iz vašeg regiona ispune potrebne uslove – kaže lord Hauel.

Uskoro opširnije ...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.