BIH

Nema nagovještaja o rješenju problema radnika Željezare Zenica

Fena

10.1.2018

Nakon gotovo dvosatne blokade odvijanja saobraćaja, na lokalitetu petlje Radakovo na magistralnom putu M-17, radnici zeničke Željezare su poslije razgovora s premijerom ZDK-a Miralemom Galijaševićem prekinuli svoj protest i najavili za sutra novo okupljanje pred zgradom direkcije preduzeća.

Protest je održan, jer se ponovno niko od predstavnika federalnog ministarstva industrije, energije i rudarstva nije pojavio na sastanku, koji su jučer zatražili okupljeni radnici, na kojem se trebalo razgovarati o načinima da se u nekim dijelovima preduzeća nastavi s radom.

Na sastanak je došao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, predsjednik Kantonalnog odbora saveza samostalnih sindikata ZDK Mirnes Isaković i predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a Kenan Mujkanović, ali nije bilo najvljenih predstavnika nadležnog ministarstva.

Nakon saznanja da neće biti najavljenog sastanka radnici su krenuli prema magistralnom putu M-17 da izvrše blokadu magistralne ceste na petlji Blatuša, ali ih je u tome spriječila policija. Oni su produžili magistralnim putem i blokirali južni ulaz u Zenicu i spriječili normalno odvijanje saobraćaja. Zbog vanredne situacije u Zenici je došlo i do problema u odvijanju gradskog saobraćaja, jer su napravile velike kolone na svim važnijim gradskim ulicama.

Predsjednik sindikalne organizacije Željezare Zenica Avdija Halilović najavio je za sutra u 11 sati novo okupljanje radnika ispred direkcije i novu blokadu saobraćaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.