BIH

Ramiz nikada nije spomenuo Radončića!

Radončić: Izjava gospođe Delalić dovoljno govori koliko su politički motivirani procesi i onaj u Prištini i ovaj u Sarajevu

A. ALJIMI – M. AŠČIĆ

10.1.2018

Svjedočenjem Ehlimane Delalić, supruge ratnog komandanta Devete brdske brigade Armije RBiH Ramiza Delalića Ćele, ubijenog 2007. godine u Sarajevu, na Sudu BiH nastavljeno je suđenje Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a.

Ehlimana Delalić, koja se na današnjem ročištu pojavila u ulozi svjedoka odbrane, jasno i bez ikakve dvojbe više puta je potvrdila da Ramiz Delalić nikada nije spomenuo Radončića.

Kao prijetnju spominjao Zijada Turkovića

- Odgovorno tvrdim da rahmetli Ramiz nikada nije spominjao Fahrudina Radončića. Niti mi je ikada rekao da mu je Radončić prijetnja. To nisam nikada čula ni od njega, a kasnije ni od njegovih prijatelja, i to odgovorno tvrdim – kazala je Ehlimana Delalić odgovarajući na pitanja advokata Asima Crnalića, šefa Radončićeve odbrane.

Advokat Crnalić pitao je svjedokinju da li je njen suprug poznavao Azru Radončić, na šta je ona kazala: „Ne, Ramiz nije poznavao Azru Radončić. Da jeste, ja bih to znala.“


Ehlimana Delalić: Njeno svjedočenje publika pratila „bez daha“ ( S. Saletović). Ehlimana Delalić: Njeno svjedočenje publika pratila „bez daha“ ( S. Saletović)

Crnalić je u nastavku ispitivanja svjedokinji Delalić postavio pitanje: „Imate li ikakvu informaciju o tome da li su Azra Radončić i Ramiz bili u bilo kakvom odnosu?“

- Odgovorno tvrdim i kunem se da je nikada nije niti spomenuo, niti je to istina. To mi veoma teško pada, jer mi je to pitanje već bilo postavljeno – odgovorila je Delalić.

Crnalić se interesirao da li je Delalić svjedočila na Kosovu, na šta je ona kazala da jeste i dodala da su joj i tamo postavljali ista pitanja te da je odgovarala kao i danas.

Supruga ubijenog Delalića kazala je da je on kao prijetnju spominjao Zijada Turkovića (šef zločinačke organizacije osuđen na 40 godina zatvora).

- Spominjao mi je Turkovića. I prije rata su se svađali i pucali, da tako kažem. Čak i poslije rata su odnosi između njih dvojice bili zategnuti. Nama je ispred kuće bila bačena bomba. Ramiz tada nije bio u kući, ali je ubrzo došao. Kada sam ga pitala ko je to uradio, on je kazao: „Znam ko je ovo. Ovo je Zika“ (Zijad Turković, op. a.) – pojasnila je Delalić.

Njeno, na momente vrlo emotivno svjedočenje, publika u sudnici je pratila „bez daha“.

Bio ugrožen život mene i kćerke

Ona je ispričala za još jednu situaciju kada su Turkovićevi ljudi ugrozili živote nje i njene kćerke.

- Vozila sam džip. Bila sam sa kćerkom u autu i vozili smo prema Željezničkoj stanici. Nakon toga pojavio se auto koji me gurao prema šinama. Minutu poslije nazvao me Ramiz i kazao mi da se smjesta vratim kući. Kada sam ga pitala šta je bilo, on je rekao: „Zvali su me i rekli - gledamo ti ženu“ – ispričala je Delalić.

Svjedokinja je pojasnila Sudu da je njen suprug bio u svađi s Naserom Keljmendijem i Muhamedom Alijem Gašijem. Pojasnila je da su se nedugo zatim Keljmendi i Delalić pomirili nakon sastanka i razgovora u Sarajevu.

- Sastanku je posredovao naš prijatelj Ljulji iz Zagreba, koji je došao u Sarajevo. Nakon sastanka Ramiz mi je rekao da je sada sve uredu, da su se dogovorili i pomirili. Meni je bilo drago zbog toga. U svađi su bili samo zbog Gašija – navela je Delalić.  

Naš brak nikada nije dolazio u pitanje

Delalić se tokom svjedočenja dotaknula i bračnog života s Ramizom te je kazala da je bilo problema, kao u svakom drugom braku. Ona je pojasnila da je tokom 25 godina braka živjela sa svojim suprugom te da su prevazilazili sve probleme i da njihov brak nikada nije dolazio u pitanje.

- Također, on je bio izuzetno pažljiv prema meni i djeci i čak mi je 10 dana uoči ubistva poklonio prsten od pet karata – rekla je Delalić.

Crnalića je zanimalo da li svjedokinji išta znači ime Azra Sarić.

- To je osoba koja se družila s Ramizom zadnjih sedam mjeseci. On je rekao da mu je to prijateljica - kazala je Delalić.

Crnalića je interesiralo da li je Ramiz ikada tražio razvod od nje.

- Ne, nikada. Bili smo u braku 25 godina i nikada nije spomenuo razvod. Nikada nije ni podnio tužbu za razvod – pojasnila je svjedokinja.

Na to je Asim Crnalić rekao da mu je to važno, jer su se ranije u sudnici čule drugačije tvrdnje. On je aludirao na izjave Azre Sarić koja je tvrdila da su oni tobože razvedeni, ali je današnji iskaz Delalićeve supruge praktično negirao sve Sarićkine ranije navode.

Radončić: Za mene je kapitalno važno svjedočenje gospođe Delalić

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, obratio se novinarima nakon održanog ročišta:

- Za mene je danas bilo kapitalno i u moralnom smislu te riječi, važno svjedočenje gospođe Delalić, koja je više puta vrlo precizno rekla da rahmetli Ramiz nikada, nikada ništa nije imao protiv mene i obratno. Njena izjava dovoljno govori koliko su politički montirane optužnice i u Prištini i u Sarajevu – rekao je Radončić.

Kešmer svjedočio da nije bilo utjecaja na pisanje tekstova

Na okolnosti nastanka tekstova „Dnevnog avaza“ u kojima je problematizirana smrt pacijenta Sabahudina Hukare u KCUS-u nakon intervencije specijalizantice Azre Sarić, svjedočio je novinar Kenan Kešmer.

Njegovim svjedočenjem u potpunosti je oborena teza Tužilaštva BiH da je Radončić na bilo koji način utjecao na pisanje tekstova.

Kešmer je jasno i precizno, uprkos pokušajima tužiteljice da nametne svoje teze, objasnio okolnosti pod kojima su nastajali tekstovi te negirao da je bilo ko vršio pritisak na njega.

Tužiteljica Elvira Stanojlović tokom ispitivanja svjedoka više se bavila tehničkim pitanjima i procedurama nastajanja tekstova, umjesto pitanjem da li je Radončić utjecao na njihovo nastajanje, kako se to tvrdi u optužnici. Zbog toga je reagiralo čak i Sudsko vijeće, upozoravajući Stanojlović da se fokusira i da Kešmera ispituje na okolnosti zbog kojih se proces pred Sudom i vodi.

Tokom svjedočenja Kešmera se ispostavilo, ne samo da Radončić nije utjecao na njegovo pisanje, već da je Radončić čak dva dana ranije znao za smrt pacijenta Hukare, ali to nije rekao nikome iz redakcije „Avaza“ koji je tu vijest objavio tako što je bila preuzeta sa drugih portala (vijesti.ba i 24sata.info). Također, Kešmeru u tom momentu nije bilo poznato da je Sarić svjedok u postupku koji se vodi na Kosovu.

 Šušak: Sarić je tražila da joj  pomognem oko specijalizacije 

Eugen Šušak, nekadašnji šef kabineta Vjekoslava Bevande i čovjek koji je desetak godina radio u zdravstvu, inače svjedok odbrane, kazao je da ga je tokom 2015. godine na mobitel pozvala Sarić i tražila od njega da popiju kafu. On je pojasnio da je postavljala pitanja vezana uz specijalizaciju iz maksilofacijalne hirurgije, iako se sve informacije o tome mogu naći na internetu.

Na upit advokata Muhidina Kape da li je Sarić od njega tražila pomoć, svjedok je kazao da jeste.

On je istakao da je Sarić, osim raspitivanja o specijalizaciji u KCUS-u, spominjala mogućnost specijalizacije i u Mostaru.

Svjedok je na pitanje advokata Kape kazao da poznaje i Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali da nikada Sarićki ili bilo kome nije pričao da je Radončić preko njega tobože vršio pritisak da Sarić ne dobije specijalizaciju.

Šušak je pojasnio da mu Čović nikada, iako su u dobrim odnosima, nije spominjao Radončića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.