BIH

Žene Srebrenice se okupile u Tuzli: Donijeti zakon da se zabrani negiranje genocida

Piše: M.Mu

11.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Foto: A.Bajrić

Kao i svakog 11. u mjesecu, u Tuzli su se i danas okupile „Žene Srebrenice“ kako bi mirnom protestnom šetnjom poslale poruku da genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine nikada ne smije biti zaboravljen.

Po ko zna koji put iskazano je nezadovoljstvo sporošću procesa pronalaska nestalih te naglašeno da se danas, 22 godine poslije počinjenog genocida, traga za preko 1.000 srebreničkih žrtava.

Kako je kazala Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“, nakon što je identifikaciona laboratorija iz Tuzle preseljena u Holandiju, proces pronalaska i identifikacije bit će još i teži. Tvrdi, porodice niko nije pitao što njihovo ogorčenje čini još i većim.

-Kada je u pitanju Srebrenica tragamo za još oko 1.000 – 1.300 nestalih. Sad će taj proces još teže ići, obzirom da je laboratorija prebačena u Holandiju. Ako se neko pronađe pitanje je koliko će se mjeseci čekati da dođe rezultat. Ovo je stvarno strašno – poručila je Ćatić, dodajući da je negiranje srbijanske premijerke Ane Brnabić o tome da se u Srebrenici desio genocid samo nastavak negatorske politike Srbije prema genocidu u Srebrenici.

-Treba donijeti zakon da se zabrani negiranje genocida, ali kakva nam je država, znate ko sve treba da glasa, tako da će to teško proći – kaže Ćatić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.