BIH

Vapaj sedmeročlane porodice iz Visokog: Husićima je potrebno sve, a najviše hrana

Piše: N. Sm.

11.1.2018

Na vrhu naselja Križ, na broju 29, samo nekoliko stotina metara od centra Visokog, jedva preživljava i kraj s krajem spaja sedmeročlana porodica Husić. A i pojam „preživljavanje“ preblag je za situaciju u kojoj se nalazi ova porodica.  

- Šta nam je najpotrebnije? Hrana! Bez nje se ne može. Nas sedmero dobijemo nešto hrane iz javne kuhinje u 11 sati, i to nam ne može biti ni za jedan obrok - ovim riječima dočekala nas je Raza Husić (31), majka Ibrahima (13), Dženete (12), Dženane (10), Ekrema (8) i Dženana (5), djece kojoj je otac Hamed (41) do sada na razne načine pokušavao osigurati minimalne životne uvjete.

Na kraju je ipak, teška srca, odlučio svoju tešku životnu priču podijeliti s drugima i zamoliti dobre ljude da pomognu njegovoj djeci.

Ovoj porodici potrebno je apsolutno sve. Imaju nedovršenu i neuvjetnu kuću u kojoj djeca spavaju po podu i na spužvama, u kojoj nema vode niti kupatila...

- Dolazili su iz nekih udruženja, fotografirali su ovaj jad u kojem živimo, a na kraju smo kao donaciju dobili krov. Obratila sam se i Centru za socijalni rad Visoko i od njih smo dobili jednokratnu pomoć od 250 KM, koje čuvam kao oči u glavi, jer s djecom moram u Kantonalnu bolnicu Zenica na pregled – kroz suze priča Raza.

A da jedna nesreća ne dolazi sama, uvjerili smo se vidjevši najmlađe članove porodice. Ibrahim ima teški oblik epilepsije i oštećenje mozga, zbog čega je njegov mentalni razvoj na nivou dvogodišnjaka. Fiziološke reflekse nema, pa mu roditelji moraju kupovati pelene za odrasle, a koristi i sirup „depakine“, koji košta 25 KM.

Još troje djece ima poteškoće u mentalnom razvoju, a o kakvim se poteškoćama radi, tek trebaju utvrditi ljekari, dok je bez problema, barem onih s kojima se susreću njegove sestre i braća, jedino najmlađi Dženan.

Računi za uplate

Iz Udruženja „Obraduj nekoga“ prvi su stigli na vrata Husića i pokrenuli hitnu humanitarnu akciju. Donirati se mogu hrana, sirup i pelene za odrasle, a novac za Husiće može se uplatiti na žiroračun Udruženja: Uplate iz BiH: 154-180-20092471-62, Primalac: Udruženje „Obraduj nekoga“, Intesa Sanpaolo banka, Svrha doznake: Projekt „Idemo na babine – Svaki dan“. Uplate iz inozemstva: IBAN: BA391541802009247162, SWIFT: UPBKBA22, Paypal direkt link www.paypal.me/obradujnekoga, Paypal: [email protected]”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.