BIH

Avaz.ba sa zeničkim rudarima: Iscrpljeni smo, pred nama je duga i besana noć!

( D. Pašalić/Avaz.ba)

D. PAŠALIĆ

11.1.2018

Pred iscrpljenim i gladnim zeničkim rudarima je duga i besana noć, koju će, njih 44, okupljenih oko grijalica, večeras provesti u zgradi Doma rudara. 

Štrajk glađu

Podsjetimo, oni su danas stupili u štrajk glađu, a nakon što su iscrpljene sve mogućnosti da ostvare pravo na zarađene penzije. Problem im predstavlja dug rudnika po osnovu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

Osim što štrajkuju glađu, najavili su da će, ako ne dođe do pomaka u ispunjenju njihovih zahtjeva, zapaliti zgradu Doma rudara, a da će oni ostati da izgore zajedno s njom.

Valja istaći da je resorni ministar pozvao nadležne institucije da se uključe u rješavanje problema, a zenički rudari ističu da još jedino njemu vjeruju.

Ekipa portala Avaz.ba posjetila je večeras obespravljene rudare, koji najviše krive Upravu Rudnika mrkog uglja Zenica, direktora Elektroprivrede BiH i Vladu FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem.

Prema riječima Kadira Čamdžića, koji je u zeničkom rudniku radio 40 godina, sramotno je da se za pošteno zarađenu penziju moraju ovako boriti.

- Već 13 mjeseci nemam nikakvih primanja. Obećavaju nam mjesecima da će biti nešto, međutim, ništa. Ako se ništa ne promijeni, zapalit ćemo zgradu i mi ćemo biti u njoj, u konačnom, mi smo je i pravili - kaže Čamdžić za Avaz.ba.

Još su istakli da ih sada Uprava pokušava zavaditi sa kolegama komoratima, jer im, kako tvrde, odbijaju 5 odsto od plaće da bi od tog novca mogli njima uplatiti doprinose.

- Ovo je jadno šta rade, pokušavaju nas sada zavaditi. Mi ne želimo da odbijaju njima ništa, jer su nama uredno odbijali godinama novac od plaće za doprinose - ističe Čamdžić.


Pripremili benzin

Na kraju su nam rudari poručili da su već pripremili naftu i benzin, te da je svakog trenutka moguće da nekome dođe "žuta minuta" i sve zapali.

- Sjetite se šta je uradio naš kolega Šefik Šišić iz Gradišća kod Zenice, kobnog 17. decembra. Čovjek se objesio jer ne može otići u penziju, a na to smo upozoravali. Upozoravamo i sada, sve ćemo popaliti zajedno s nama. Već smo iscrpljeni, a pred nama je duga i besana noć! - riječi su kojima su nas ispratili ogorčeni rudari.

Ističu da do sada, iako među njima ima oboljelih od dijabetesa i s ugrađenim bajpasom, nije intervenisala Hitna pomoć.

Dalekosežne posljedice

Pred kapijom direkcije RMU Zenica, danas se kolegama komoratima pridružio i Sinan Husić, predsjednik Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

⁃ Jedino prihvatljivo rješenje za rudare je da se ispoštuju odluke donesene i usaglašene 26. decembra. Ostvarenje prijetnji zeničkih rudara, ako se ne uplate sredstva, moglo bi proizvesti dalekosežne posljedice, koje bi se osjetile i daleko od Zenice – kaže Husić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.