BIH

Teško oboljeli često prepušteni sami sebi: U borbi za ozdravljenje dižu kredite i prodaju sve

Bolne i mukotrpne terapije: Pacijenti traže pomoć

Piše: A. NUHANOVIĆ

12.1.2018

Očajna vremena rezultiraju očajničkim potezima. Potvrda za to su brojni primjeri teško oboljelih bh. građana i njihovih porodica, koji su zbog loše materijalne situacije primorani prodavati svu imovinu koju imaju kako bi finansirali liječenje. Sve je više i onih koji dižu kredite da bi njihovi majka, otac, brat, sestra... dobili šansu da se bore za ozdravljenje.

Vrtoglave cifre

Nerijetko su teški bolesnici primorani sami kupovati skupe lijekove, jer se oni ne nalaze na esencijalnim listama zavoda zdravstvenog osiguranja. A da su potrebne vrtoglave cifre, jasno je i iz humanitarnih akcija koje se stalno organiziraju. Operacije koje se izvode u inozemstvu koštaju desetine, pa i stotine hiljada eura.  

Na ovaj očajnički potez lani se odlučila porodica Dedić iz Sarajeva. Prodali su sve što su imali, samo im je ostao krov nad glavom. Bili su spremni i toga da se odreknu, ali je njihova kćerka, nažalost, izgubila životnu bitku.

U sličnoj situaciji našao se još jedan Sarajlija (ime i prezime poznato redakciji). Ljekari su mu dijagnosticirali karcinom pluća.

- Jedina nada su mu hemoterapije, jer se bolest proširila. Također, lijek koji mora uzimati je preskup. Mi nemamo novca da to sve platimo. Pokušat ćemo putem Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH pokriti troškove liječenja. Država je zakazala kada je riječ o teškim bolesnicima – kažu u porodici ovog Sarajlije.

Nažalost, nisu samo onkološki pacijenti u ovakvoj situaciji. Liječenje je preskupo i za bubrežne bolesnike. Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, ističe da Zavod najprije mora pokrivati troškove liječenja pacijenata koji su oboljeli od malignih bolesti, a onda su na redu oni na dijalizi.

Loša situacija

Navodi i da se ovi problemi moraju rješavati sistemski, kroz zakone.

- Ja razumijem te ljude, očajni su i spremni na sve, zadužuju se, prodaju imovinu... Sigurno je da su ljudi ogorčeni, da pacijenti trpe i da situacija nije dobra. Za teško bolesne moraju se odvojiti sredstva, za njih mora biti novca - ističe Žuljević.

2.000 osoba u FBiH čeka transplantaciju bubrega  

Kada je u pitanju transplantacija bubrega, Žuljević navodi da će bitku dobiti onaj ko dočeka donora. Još jednom podsjeća na poražavajuću činjenicu da oko 2.000 pacijenata u FBiH čeka transplantaciju bubrega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.