Hitna sjednica Vlade FBiH

Odobreno više od 2,5 miliona KM za penzionisanje 44 radnika Rudnika mrkog uglja Zenica

Autor: Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH
12.01.2018 12:15
A
A
A

12.59 Nismo nijednog trenutka gubili vjeru u ministra Džindića, što se na kraju i ispostavilo ispravnim. Nova pozitivna informacija, da je grupa od 44 rudara riješena, mijenja dalji tok situacije kada se radi o zapaljenju. Mi ne odustajemo od naših zahtjeva da vladajuće društvo "Elektroprivreda BiH" i menadžment Rudnika mrkog uglja Zenica iznađu mogućnost da riješe preostali novčani iznos potreban da se uplate doprinosi za preostali dio penzionera. Ne prekidamo štrajk glađu, ostajemo dok se ne riješe i oni. Imali smo jedinstven stav za uplatu i prema ostalim rudarima, za njih 117, koji imaju privremena rješenja za penziju. Tu se radi o znatno manjim sredstvima, oko milion i 100.000 KM, a koja bi trebali obezbijediti "Elektroprivreda BiH" i menadžment RMU Zenica - kaže Samir Selimović u ime obespravljenih rudara.

12.15 Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za uplatu doprinosa za 44 radnika JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica koji su stekli uvjete za odlazak u penziju.

Ovom Odlukom Vlada Federacije BiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da za doprinose za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, prema zakonskim propisima, bude doznačeno 2.597.859,22 KM za 44 radnika JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica, koji su stekli uvjete za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Podatke po kantonima o neuplaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje i za doprinose za osiguranje od nezaposlenosti, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će dostaviti Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine.

Za realizaciju odluke zaduženi su Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni zavod PIO/MIO, Porezna uprava Federacija BiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica pokrenulo je aktivnosti za iznalaženje novčanih sredstava za uplatu doprinosa za radnike koji su stekli uvjete za penziju, ali nisu u mogućnosti iz svog redovnog poslovanja osigurati i uplatiti potrebna sredstva za penzionisanje.

JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica je 6.12.2017. godine proslijedilo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije spisak 44 radnika, ovjeren od strane Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalni ured Zenica i zbirnu rekapitulaciju sa ukupno potrebnim sredstvima za uplatu doprinosa za 44 radnika u danas odobrenom iznosu, stoji u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.