BIH

Ukinut pritvor osumnjičenima i određene mjere zabrane

Fena

12.1.2018

Odlučujući po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjera zabrane, Sud BiH donio je rješenje kojim je osumnjičenima Marku Trifkoviću, Vladimiru Krsmanoviću, Srećku Mandiću, Puniši Purkoviću, Draganu Muharemoviću, Tomislavu Petroviću i Slavenu Dakiću ukinut pritvor i određene sljedeće mjere zabrane.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima krijumčarenja, teške krađe i iznude.

Mjere zabrane podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta (kretanje ograničeno isključivo na njihov dom) uz obavezu ovlaštenih službenih osoba da jednom dnevno nasumice kontroliraju da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama.

Također, zabranjeno im je putovanje uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, odnosno izdatih pasoša na ime osumnjičenih i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice.

Zabranjeno im je i sastajanje sa određenim osobama - na način da se osumnjičenima zabranjuje svaki oblik međusobnog kontaktiranja ili povezivanja, kao i kontaktiranje ili povezivanje sa drugim osumnjičenim u povezanim predmetima, (što podrazumijeva telefonskim putem, posredno ili neposredno) i sa svjedocima Tužilaštva BiH.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca, saopćeno je iz Suda BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.