BIH

Odgođen početak suđenja Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici

M. AŠČIĆ

12.1.2018

Početak ponovljenog suđenja Nihadu Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta specijalnog odreda "Zulfikar" Armije RBiH, pred Apelacionim vijećem Suda BiH odgođeno je danas jer se optuženi Bojadžić nije pojavio na glavnom pretresu.

Njemu je ponovljeno suđenje za ratne zločine na području općine Jablanica, za šta je ranije osuđen na godinu zatvora, ali je djelimično uvažena njegova žalba i naređeno novo suđenje.

Njegova advokatica Vasvija Vidović obrazložila je Sudskom vijeću, kojim je predsjedavao sudija Nedžib Begić, da optuženi Bojadžić zbog zdravstvenih razloga, tačnije teške operacije aneurizma na srcu, koju je imao nedavno, nije bio u stanju da prisustvuje današnjem početku suđenja.

Vidović je na zahtjev sudije Begića pojasnila da je Bojadžić teško obolio zbog dva paralelna suđenja u ovoj instituciji te da još uvijek nije skinuo ni drenove.

Navela je da je u posljednji mjesec i po izgubio 25 kilograma, te Sudu suprotno nalazu vještaka da je Bojadžić sposoban za praćenje suđenja priložila nalaz sa KCUS-a u kojem se navodi da se Bojadžiću preporučuje da se uputi na liječenje u trajanju od 21 dana.

- U ovom trenutku on daje znake poboljšanja, ali sam ne može da obavlja redovne aktivnosti. On je čak htio da dođe, da ga dovuče Hitna pomoć, ali mi nismo željeli ništa da rizikujemo da mu slučajno ne bi pozlilo - rekla je Vidović.

Od Sudskog vijeća zatražila je da naloži vještaku medicinske struke da pregleda Bojadžića, a ne da na osnovu nalaza da procjene, što je, kako je kazala, neprihvatljivo.

Vidović je pojasnila da optuženi Bojadžić do sada nikada, iako je riječ o dva paralelna suđenja, nije izostajao s ročišta, a to povrđuje i uplaćeno jamstvo koje je veoma visoko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.