BIH

Cvitanović: Kandidatura Komšića onemogućava pluralizam među Hrvatima

Vijesti.ba

12.1.2018

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, komentirao je za Vijesti.ba najavu kandidature Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Cvitanović ističe da Komšićeva kandidatura suzbija mogućnost pluralizma među Hrvatima.

- Nisam očekivao da će Željko Komšić biti kandidat u ovome obliku izbornog zakona kakav postoji jer smatram da je to povratak na neko razdoblje od prije 12 godina i da je to ponovno zbijanje u nacionalne torove, usluga samo jednoj politici i da to u potpunosti će onemogućiti razvijanje pluralizma u Hrvata i usluga Draganu Čoviću - kazao je Cvitanović za Vijesti.

Dodao je da je kandidatura pokazatelj da su nužne izmjene izbornog zakona koje se odnose i na izbor članova Predsjedništva, naročito iz reda hrvatskog naroda gdje će Hrvati imati dominantan utjecaj na izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

- Učinit ćemo sve što smo u mogućnosti da do tih izmjena izbornog zakona dođe i da se napravi kompromis, i u tome slučaju kada do izmjena izbornog zakona dođe, kandidatura Željka Komšića i svakog drugog ko se osjeća Hrvatom bit će poželjna i prihvatljiva - rekao nam je Cvitanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.