BIH

U iščekivanju budžeta Federacije BiH / 294 mjere SBB-a: Smanjiti privilegije zvaničnicima, povećati najmanje penzije, izdvajanja za poljoprivredu, zdravstvo...

Omerbegović-Arapović: Provesti sistemske mjere | Osmanović: Problemi tehničke prirode | Beganović: Potrebna pravednija raspodjela javnog novca | Mašić: Podržati sve u interesu građana | Đonlagić: Prihvatljivo zbog racionalizacije troškov

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ - M. RENER-SMAJOVIĆ

14.1.2018

Ministri SDA i HDZ-a BiH u Vladi FBiH, predvođenoj Fadilom Novalićem, već su pokazali da se ne žele odreći nijedne privilegije koju uživaju oni i zaposlenici federalnih institucija na račun poreznih obveznika. Vrhunac socijalne neosjetljivosti i demonstraciju apsolutne odrođenosti od građana, koji pune budžetsku kasu, među kojima većina jedva spaja kraj s krajem, Vlada FBiH pokazala je odbivši prihvatiti brojne amandmana na ovogodišnji prijedlog budžeta.

Uštede i kontrola

Vrhunac socijalne neosjetljivosti i demonstraciju apsolutne odrođenosti od građana koji pune budžetsku kasu, među kojima većina jedva spaja kraj s krajem, Vlada FBiH pokazala je odbivši prihvatiti brojne amandmana na ovogodišnji prijedlog budžeta.


Klub poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta uputio ih je čak 294. U iščekivanju rasprave u Federalnom parlamentu o budžetu, koji još nije usvojen, iz SBB-a za “Avaz” pojašnjavaju da se svi njihovi amandmani, ustvari, svode pod jedan.

SBB je, naime, kod svake stavke gdje je Vlada FBiH planirala povećanje na plaće, naknade i materijalne troškove uložio prigovor, odnosno amandman. S obzirom na to da se svaki taj izdatak provlači kroz sve budžetske korisnike na nivou FBiH, a takvih je 61, stoga je SBB tražio skoro na svakoj toj stavci umanjenje troškova za 20 posto.

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže da bi na taj način bile ostvarene značajne uštede, od kojih bi se pomoglo jednoj od najugroženijih kategorija stanovništva u zemlji.

- Tim smanjenjem bi ukupna ušteda iznosila oko 7,5 miliona KM, za koje predlažemo da budu prebačeni na transfer Fondu PIO za najniže penzije. I mi i dalje ustrajavamo na tome - kazao je Beganović.

On dodaje da se SBB zalaže i za pravedniju i transparentniju raspodjelu poticaja poljoprivrednicima od dosadašnje, kao i za sistemsko i osiguranje većih iznosa za oblast zdravstva i kulture.

- Sramotno je da Vlada FBiH, kada umanjuje određene stavke, samo uzima od onih kojima su i postojeća sredstva nedostatna, a nikada ne štedi na svojim enormnim troškovima, koji mogu i moraju biti manji – kaže Beganović.

Adisa Omerbegović-Arapović, ekonomski stručnjak i potpredsjednica SBB-a, pojašnjava da je SBB svojim amandmanima o racionalizaciji potrošnje želio poslati jasnu poruku da je krajnje vrijeme da se vlast prestane bahato odnositi prema novcu građana.

Osim ušteda, SBB traži uvođenje kontrole i parlamentarnog nadzora nad potrošnjom 2,9 milijardi, koliko ih je planirano u ovogodišnjem budžetu.

- Tražimo da Vlada ubuduće za plan raspodjele budžetskog novca treba dobiti odobrenje od Parlamenta, čime se osigurava pravednija, transparentnija i sistematičnija raspodjela sredstava. Samo na taj način spriječit će se da se ovim sredstvima manipulira u korist ličnih i stranačkih interesa, te interesa pojedinaca u vlasti. Važno je ovu mjeru provesti u ovoj izbornoj godini, kako bi se spriječila eventualna kupovina glasova na izborima ili za trgovinu utjecajem, kao i pridobivanje podobnih i njihovih glasova na izborima ove godine – ističe Omerbegović-Arapović.

Ona naglašava da SBB, između ostalog, od Vlade traži umanjenje troškova korištenja telefona, automobila i nabavke goriva za 20 posto.

Vrhunac socijalne neosjetljivosti i demonstraciju apsolutne odrođenosti od građana koji pune budžetsku kasu, među kojima većina jedva spaja kraj s krajem, Vlada FBiH pokazala je odbivši prihvatiti brojne amandmana na ovogodišnji prijedlog budžeta

Pojeo vuk magarca

- Smatramo da je ovo sistemska mjera kako bi se stalo ukraj rasipništvu i kako bi se taj novac u zemlji najvećeg siromaštva u Evropi, iz koje ljudi odlaze jer su beznadežni, usmjerio prema onima kojima je prijeko potreban. Želimo u praksi pokazati da je itekako moguće biti u politici i djelovati u interesu građana, a ne raditi iz sebičnog interesa. Tragično je da se u BiH lažiranjem putnih naloga oni koje smo birali obogate i pojeo vuk magarca. Mi moramo pokazati da takvo ponašanje i nezakonito zavlačenje ruke u budžetsku kasu ne smiju proći nekažnjeno – ističe Omerbegović-Arapović.

I dok je Vlada protiv bilo kakvih ušteda, opozicija u Federalnom parlamentu ih podržava.

Damir Mašić, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu, kazao je da će i oni kao klub insistirati na svojim amandmanima na budžet, te da će podržati sve amandmane koji budu u interesu građana, što uključuje i dobar dio amandmana SBB-a.

- Treba da se smanje materijalni troškovi, pogotovo Vlade FBiH i administracije, koja nije bila u stanju napraviti ni metar autoputa. Šta se to dramatično promijenilo da bi opravdali povećanje tih stavki u budžetu – dodao je Mašić.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a, istakao je da je cilj amandmana SBB-a, koliko je on mogao zaključiti, racionalizacija troškova administracije, te da su, stoga, prihvatljivi.

- Međutim, nisam siguran da ti amandmani mogu dobiti podršku SDA i HDZ-a BiH, jer ih je Vlada odbila – dodao je Đonlagić.

To djelimično potvrđuje stav Ismeta Osmanovića, šefa Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu. On razloge nepodršci SBB-ovim amandmanima vidi u „problemima tehničke prirode“.

- Kada bismo amandman SBB-a mi i prihvatili, to bi značilo da bi budžet bio potpuno u Parlamentu prepravljen na mnogim stavkama - rekao je Osmanović, dodajući kako je on stava da bi jednostavnije bilo da „SBB odustane od amandmana, a da se usvoji zaključak kojim bi se naložilo Vladi da taj novac osigura iz nekog drugog dijela”.

Donijeti uredbu o trošenju javnog novca 

- Donošenjem uredbe o načinu trošenja javnog novca, što traži SBB, potrebno je definirati način trošenja javnih sredstava i dobara. Također, materijalne troškove moguće je umanjiti uvođenjem centralnog sistema javnih nabavki, te obračunom s korupcijom. Nudimo Vladi i rješenja u sistemu javnih nabavki, između ostalog i kroz primjenu dobrih praksi poput standardizacije troškova koje bi radile nezavisne komisije - kaže Omerbegović-Arapović.

Šta će ministrima dodatnih 1.000 KM za telefoniranje?

Omerbegović-Arapović kaže da se trenutno u svim institucijama, kako u FBiH tako i na ostalim nivoima vlasti, na telefoniranje troše milioni maraka, što je, prema njenoj ocjeni, bespotreban trošak.

- U vremenu mogućnosti besplatne komunikacije putem Vibera i drugih servisa, šta će jednom ministru 1.000 KM dodatno na plaću za telefon! Racionalizacijom tih troškova bile bi ostvarene ogromne uštede, samo kada bi bilo volje za tim.

Zbog kojih dobavljača su još u upotrebi faks-aparati?

- U vremenu pametnih telefona i skenera koji omogućavaju besplatno skeniranje potpisanih dokumenata i njihovo slanje putem e-maila sa ili bez elektronskog potpisa, šta će nam faks-aparati i troškovi na tonere i papire za te uređaje. I ovdje se vjerovatno interes nekog ko isporučuje te aparate i materijal stavlja ispred interesa građana, a birokratija odbija naučiti koristiti novu tehnologiju - kaže Omerbegović-Arapović.

Obilježiti službena vozila

U SBB–u smatraju da je potrebno obilježiti službena vozila kako bi se lakše moglo ući u trag onima koji ih koriste u privatne svrhe.

- Također, umanjenjem 20 posto budžetske stavke za nabavku goriva u većini budžetskih jedinica tražimo da se suzi krug onih kojima plaćamo gorivo i da se racionalizira ova potrošnja - kaže potpredsjednica SBB-a.

Manje davati za usluge

- Jedan od načina manipulacije novčanim sredstvima su ugovorene i druge usluge na koje se u ovoj godini planira potrošiti 38 miliona KM. Iako se raspisuju tenderi, oni su često namješteni i fingirani i naš se novac slijeva u nečije džepove zbog profita onih koji dobivaju ove ugovore. Umanjenjem iznosa ovih usluga za 20 posto tjeramo sve budžetske jedinice da počnu racionalnije trošiti novac za ove namjene ili da umanje cijene tih ugovora. Građani trpe već dugo jer plaćaju visoke poreze, a malo njihovog novca koji je prikupljen putem poreza im se vraća kroz kvalitetne usluge u zdravstvu, obrazovanju, javnom prijevozu...

Ojačati aktivnosti u borbi protiv korupcije

Omerbegović-Arapović ističe i da je Vlada u ovogodišnjem budžetu predvidjela rast izdataka na plaće u javnoj administraciji za čak četiri posto u odnosu na prošlu godinu.

- SBB je amandmanskim djelovanjem tražio da ovi izdaci ne rastu u javnom sektoru, izuzev u sudovima i tužilaštvima, gdje se zapošljavaju novi djelatnici, a ne rastu plaće. Naši amandmani nisu dirali povećanje plaća u tužilaštvima, sudovima i drugim budžetskim jedinicama koje su očigledno rezultat otvaranja novih odjeljenja u sudu i tužilaštvu, te aktivnostima na sprečavanju korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.