BIH

PUFBiH upozorila na nedovoljnu kontrolu državne granice: Gubimo milijarde KM zbog neoporezivanja uvezene robe!

E. HALIMIĆ

15.1.2018

Prema analizi Porezne uprave FBiH u našu državu se godišnje iz Hrvatske i Srbije uveze robe vrijednosti od oko milijardu KM, a da se pritom ona zvanično ne ocarini niti se na nju plati pripadajući PDV.  


Siva ekonomija

 - Kad govorimo o sivoj ekonomiji u BiH, ja bi posebno izdvojio problem granice. Suočavajući se se svaki dan na terenu sa robom koja nema porijeklo Porezna uprava FBiH napravila je analizu uvoza robe u našu državu – kazao je za „Avaz“ v.d. direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović.  

Dodao je da u toj analizi obrađen je samo uvoz iz dvije susjedne države, tačnije Srbije i Hrvatske.

 - Uzeli smo podatke Agencije za statistiku BiH i Svjetske banke. Kad smo uporedili podatke o uvozu robe u BiH dobili smo frapantan podatak. Postoji razlika u uvozu od 541 milion dolara ili 919 miliona KM – pojasnio je Isović.


Tabela rezultata analize Porezne uprave FBiH o uvozu u BiH. Tabela rezultata analize Porezne uprave FBiH o uvozu u BiH

Prema njegovim riječima, ostaje pitanje šta se događa sa ovom robom, gdje ona završava, da li je na nju plaćen PDV.

 - Ako uzmemo u obzir samo PDV onda je na ovaj iznos uvezene robe trebalo platiti oko 160 miliona KM poreza. Dakle Agencija za statistiku BiH a na osnovu zvaničnih izvještaja o uvozu prikazuje značajno manje brojke od Svjetske banke. Značajnim dijelom sivoj ekonomiji u BiH doprinosi nedovoljna ili bolje rečeno neučinkovita kontrola državne granice, bilo da se radi o tome da se ova roba krijumčari ili da se ona carini u nekoj manjoj vrijednosti nego što ona stvarno jeste – naglasio je Isović.

Dvije države

Dodao je da posebno treba naglasiti da svi ovi podaci se odnose na uvoz iz samo dvije države, a svi mi dobro znamo da se u BiH roba uvozi iz puno više svjetskih država – zaključio je Isović.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić za „Avaz“ kazao je da generalno svi izvještaji međunarodnih institucija upućuju na to da u bh. ekonomiji postoji značajan udio sive ekonomije i fiskalne ne discipline.


 - Ova razlika ukazuje na to da su direktno oštećeni budžeti naše države, te da porezne uprave ne oporezuju robu na granici na pravi način. Najviše od svega ispštaju socijalni fondovi, koji su među najnestabilnijima u našoj državi. Mislim da se ovdje radi o selektivnom pristupu pri oporezivanju i ovo su rezultati toga. Dakle ne mislim da se u ovoj količini roba krijumčari u BiH, već se roba ne oporezuje u onim količinama u kojima se uvozi – smatra Čavalić.

Brojke

- 1 milijarda i 938 miliona dolara vrijednost robe uvezene iz Hrvatske i Srbije prema podacima Agencije za statistiku BiH

- 2 milijarde i 479 miliona dolara vrijednost robe uvezene iz Hrvatske i Srbije prema podacima Svjetske banke

- 541 milion dolara je razlika u podacima o uvezenoj robi između domaćih institucija i Svjetske banke


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.