BIH

Ništa od raspuštanja Parlamenta FBiH: U srijedu sjednica o budžetu za 2018.

M. R. S. - E. Ma.

15.1.2018

Članovi Kolegija Vlade i oba doma Parlamenta FBiH dogovorili su nastavak rada Parlamenta tako da će u srijedu Predstavnički dom održati sjednicu sa budžetom za ovu godinu na dnevnom redu, a Dom naroda će zasjedati u petak.

Pitanje Zakona o PIO i Izmjene zakona o policijskim službenicima najavljena su za 24. januar u Predstavničkom domu.

S obzirom da je postignut dogovor, za sada neće doći do raspuštanja Parlamenta što je kao mogućnost najavio Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara vjeruje u pozitivan ishod današnjeg sastanka predstavnika Federalne vlade i Parlamenta, na kojem treba otkloniti zastoj u radu Parlamenta BiH kako bi se poslanici mogli izjasniti o ovogodišnjem budžetu FBiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić na konferenciji za medije je potvrdio da je postignut dogovor i da će u srijedu biti održana sjednica ovog Doma.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidja Bradara potvrdila je da bi Dom naroda  trebao zasijedati u petak 19. januara, a sjednica redovna je zakazana za četvrtak, 24. januara. 

- Dogovorili smo se o principima, nadam se da će biti manje otvorenih pitanja - kazala je Bradara.

Dodala je da je najvažnije to što je ocijenjeno šta je prioritet u FBiH, a to je osigurati kontinuitet i finansijsku stabilnost.

I zastupnici SBB-a su podržali ovu odluku.

Fuad Hadžimehmedović (SBB), delegat u Domu naroda rekao je da će podržati budžet u obliku kakav je upućen, a da imaju obećanje da će biti urađen rebalans kako bi se uzele u obzir njihove primjedbe/amandbani koje su uložili, njih ukupno 294.

Čavara: Nisam razmišljao tek tako donijeti odluku već samo ako će to biti bolje rješenja od onoga što se ponudi

Čavara je danas prisustvovao dijelu sastanka poslaničkog kluba stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (Klub HDZ-HNS), koji se održavao uporedo s razgovorima predstavnika Vlade i Parlamenta.

Upitan za mogućnost eventualnog raspuštanja Parlamenta zbog toga što Federacija BiH još nije dobila ovogodišnji budžet kao akt potvrđen u Parlamentu, Čavara je kazao da takvu mogućnost dozvoljava Ustav FBiH, ali i da se on zasad ne želi odlučiti na takav korak. 

To bi učinio samo ukoliko bi se stvari zakomplicirale do te mjere da bi raspuštanje Parlamenta bila manje loša opcija.

Zasad je Čavarina procjena da ne treba raspuštati Parlament jer bi to u aktuelnom trenutku bilo jako štetno za Federaciju BiH.

- Cijenio sam da bi raspuštanje Parlamenta bilo jako štetno za FBiH. Tada ne bi imali nijedan zakon, budžet, niti odluke za realiziranje projekata, korisnici socijalnih naknada ne bi dobili naknade kao ni penzioneri s povlasticama. Nisam razmišljao tek tako donijeti odluku već samo ako će to biti bolje rješenja od onoga što se ponudi - kazao je Čavara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.