BIH

Završen sastanak o usaglašavanju odgovora na Upitnik Evropske komisije: Postignut dogovor o svim pitanjima

( F. Fočo)

M. R. S. - E. Ma.

16.1.2018

11.48 Završen je sastanak u Istočnom Sarajevu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je zadovoljan rezultatima konsultativnog sastanka jer su uspjeli dogovoriti tekst odgovora na sva preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije. 

To je potvrdila i Željka Cvijanović.

- Timovi su dobili jasan zadatak da do petka dostave prečišćen tekst kako bi se pristupilo verifikaciji - istakla je premijerka RS.

Obratio se i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić koji je rekao da su ostale samo još tehničke dorade u skladu sa principima mehanizma koordinacije.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, odgovori na pitanja u konačni će biti dostavljeni institucijama EU na preko 25.000 stranica.

10.17 Sastanak na kojem će najviši državni i entitetski dužnosnici pokušati usaglasiti preostalih sedam pitanja iz Upitnika Evropske komisije počeo je danas u Istočnom Sarajevu.

Sastanku prisustvuju predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda te entitetski premijeri i ministri finansija, koji su krajem prošle godine usagasili većinu odgovora iz Upitnika.

Zvizdić je tada napomenuo da se preostala pitanja odnose na grupu ekonomskih kriterija gdje je potrebno predstaviti socio-ekonomske podatke za period od 2006. do 2015. godine u vezi sa stanovništvom prema spolnoj starosti, dobi i regionalnoj raspoređenosti.


-Drugo pitanje je vezano za poglavlje 24. Tu su dva vezana pitanja, jedno je o ulozi i doprinosu obavještajno-sigurnosnih službi i da li se BiH suočava s bilo kojim oblikom terorizma te je potrebno navesti broj osoba koje su do sada optužene i osuđene za krivična djela terorizma - dodao je Zvizdić tada.

Također, set od četiri pitanja dolazi iz grupe "Politički kriteriji", a prvo je da se da jasan opis nadležnosti i postupka izbora, odlučivanja šefa države i da li postoje posebni uvjeti za njihov izbor te da li imaju pravo veta u postupku odlučivanja.

- Od ovih sedam, tri pitanja vezana su za nestale osobe i to da li organi vlasti poduzimaju punu odgovornost za pronalaženje nestalih, da li se prema žrtvama i porodicama postupa na isti način u cijeloj BiH i da li postoji institucija za traženje nestalih osoba - kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić zahvalio je tada svim članovima radnih grupa koje su predano radili na usaglašavanju odgovora, a radi se o više od 1.300 osoba u tim grupama.

Evropska komisija dostavila je Bosni i Hercegovini Upitnik od 3.242 pitanja na koja su trebala odgovoriti predstavnici svih nivoa vlasti u BiH. Taj proces traje više od godinu, a radi se o važnom koraku na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.