BIH

Mektić o "Srbskoj časti"

A. Kuburović/Avaz.ba

E. Ma.

16.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić održao je danas konferenciju za medije, na kojoj je govorio o pripadnicima Udruženja 'Srbska čast' i njihovim aktivnostima na području naše države.

On je rekao da je sve što se u posljednje vrijeme manifestiralo u vezi sa organizacijom "Srbska čast" je opasno.

- Ona je za mene paravojna formacija. Neprihvatljiva je tvrdnja o humanitarnoj organizaciji. Imamo raznih humanitarnih akcija, ali nisam vidio da se oblače u najelitnije ratne uniforme, da se prikazuju sa opremom i naoružanjem koje služi isključivo za likvidaciju u toku vojnih dejstava - kazao je Mektić.

Dodao je da je ovo pokušaj da se obmanu narod i građani.

- Kako oni sami ističu, nisu registrirani kao nikakva organizacija, a pokušavaju da izvuku priču na humanitarnoj osnovi. U suštini, najorganizovaniji su kao kriminalna organizacija. Za to postoje dokumenti. Postoji ime, prezime, kažnjavan za ovo i ono djelo. To su krivična djela nasilništva, razbojništva, reketiranja, ucjenjivanja i kao narkodileri. Kakve droga i humanitarna aktivnost imaju veze? Po čemu je to zajedničko. Takvi su u uniformama "Srbske časti" koji su osuđivani pravosnažnim kaznama kao narkodileri - rekao je Mektić.

Postavio je pitanje za koga su napravljene paravojne formacije.

- Hoće nabildani, istetovirani, steroidom našpricani pojedinci uspostavljati red ovdje? Uniforma je da bi negdje uspostavio red, eliminirao neku prijetnju itd. Kome to oni stavljaju do znanja i kome pokazuju - upitao je ministar sigurnosti.

On je kazao da postoje dva odgovora na ovaj problem. 

- Jedan je, kako je rekao, da se suprotstavimo putem legalnih institucija na bilo kojem nivou, a drugi da se formiraju paravojne orgnizacije kako bi se odbranili od "ovih kriminalaca i lopova".


Mektić je rekao i da je jutros čuo da je određen broj osoba iz Federacije BiH pozvao SDA da formira iste ovakve organizacije koji će se suprostaviti i braniti narod. 

- Isto nelegalne, paravojne, da ih naoružaju, pa da i oni imaju svoje humanitarce, 1991. i uvod u onako kako je bilo. Kada dođe do sukoba, njih nema, oni su u sasvim drugoj misiji krađe i pljačke. Što ovi nabildani nisu bili u ratu - upitao je Mektić.


Dodao je da ne želi da RS gradi sa kriminalcima.

- Kad je Bilbija rekao ima Bošnjake koji su davali doprinose, ovo vam je iz Sanskog mosta, taj Bošnjak koji je vrlo blizak s njim, izvjesni Ćulum, osuđivan. Nema za šta ga ne vezuju. Onda ćete vidjeti i našeg humanitarca, vrlo blizak "Srbskoj časti". Da ne ispadnem da pričam, jesu li to humanitarci? Ovo je srbska nečast. Želim da raskrinkam ovdje ko su lopovi. Šta ima kriminal u ovoj priči? Pokušaj da se to zataška. Korektno je reći učinili smo glupost, osramotili idan RS, narod i sve - rekao je Mektić dodajući da će sve dostaviti nadležnom Tužilaštvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.