BIH

Zavod za javno zdravstvo FBiH o sezonskoj gripi: Ugroženi stariji, djeca i hronični bolesnici

Do kraja februara očekuje se povećan broj oboljelih

A. Nu.

16.1.2018

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH od početka januara do danas bilježi povećan broj oboljelih od bolesti sličnih gripi. Upozoravaju da su najviše ugroženi stariji ljudi, djeca i osobe s hroničnim oboljenjima. 

- U slučaju pojave sezonske gripe i obolijevanja, oni su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija, koje uključuju upale pluća, upalu srčanog mišića i mozga, koje mogu dovesti do smrti – saopćili su iz Zavoda, dodajući da se do kraja februara može očekivati povećan broj oboljelih, kao u susjednim zemljama, gdje broj osoba zaraženih virusom iz dana u dan raste.

Ozbiljna bolest

Iz Zavoda objašnjavaju da gripa nije obična prehlada, već ozbiljna bolest čiji su osnovni simptomi povišena temperatura, groznica, glavobolja, bol u mišićima, grlobolja i kašalj.

Preporučuju da se ljekaru treba javiti ako temperatura traje duže od četiri do pet dana, ako postoji poremećaj disanja - teško ili ubrzano disanje, potom jak kašalj, bol u prsima ili ako se jave vrtoglavica, povraćanje i proljev, te se pojavi povišena temperatura ponovo, nakon poboljšanja stanja.

Virus gripe, tvrde iz Zavoda, lako se i uobičajeno prenosi s osobe na osobu putem kapljica, kašljanjem ili kihanjem, te zbog visoke zaraznosti i brzog širenja.

Manji rizik

Vakcinaciju preporučuju osobama starijim od 65 godina, oboljelima od hroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije, zdravstvenim radnicima i ostalima koji učestvuju u njezi bolesnika te svima koji žele smanjiti rizik od bolesti.

Istaknuto je i da je sezonska gripa virusna zarazna bolest koja se javlja svake godine.

- Gripa je jedan od najznačajnijih uzroka morbiditeta i mortaliteta od zaraznih bolesti. Svake godine oko deset posto evropske populacije zarazi se virusom gripe – kažu iz Zavoda.

Vakcinacija jedina i najučinkovitija mjera prevencije 

Iz Zavoda ističu da antibiotici nisu učinkoviti, jer je gripa virusna bolest, te da je vakcinacija jedina i najučinkovitija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija.

- Zbog promjena koje se stalno dešavaju kod virusa gripe, sastav vakcine svake se godine mijenja, za svaku hemisferu posebno. Vrijeme za vakcinaciju protiv gripe je u oktobru, odnosno u ranu jesen, prije širenja virusa gripe, s obzirom na to da su potrebne dvije sedmice da se zaštitna antitijela razviju u organizmu – navode iz Zavoda.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.