BIH

Rudić: Povezan javni i civilni sektor, sigurnije braniteljice ljudskih prava

Fena

16.1.2018

Fondacija lokalne demokratije (FLD) i Udruženje BH novinari (BHN) organizirali su danas interaktivnu radionicu o temi „Medijska odgovornost: aktivizam i sigurnost braniteljica ljudskih prava“, na kojoj je rečeno da je vrlo važno povezati javni i civilni sektor radi adekvatnije zaštite braniteljica ljudskih prava.

Radionice se održavaju u okviru projekta “Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini”, koji realizira Fondacija lokalne demokratije (FLD) uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

Cilj radionica je unapređenje znanja novinara i medijskih profesionalaca u oblasti izvještavanja o aktivizmu braniteljica ljudskih prava (BLjP) i doprinosu medijskog izvještavanja sigurnosti BLjP.

Ova interaktivna radionica bi, također, trebala pomoći medijskim stručnjacima da učinkovitije sarađuju sa zajednicom BLjP i dobiju informacije o njihovim aktivnostima, kao i prijetnjama i rizicima sa kojima se suočavaju u svom radu.

Kako je rečeno novinarima, jedan od očekivanih rezultata je kreiranje i distribucija preporuka za medijsko izvještavanje o aktivnostima BLjP.

Stručni savjetnik u Agenciji za ravnopravnost spolova BiH pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Saša Leskovac kazao je da su podržali ovu radionicu, između ostalog ,zbog toga što se ona u potpunosti uklapa u ciljeve zbog kojih je i osnovana Agencija.

 - Civilni i predstavnici nevladinog sektora su prirodni partneri javnog sektora koji se bave reguliranjem i implementacijom legislative u oblasti ljudskih prava - rekao je Leskovac.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić kazala je da su brojni rizici sa kojima se suočavaju braniteljice za ljudska prava, naglašavajući da su to, prije svega, verbalne prijetnje.

 - Postoje tu i fizički napadi, politički pritisci, uključujući i psihičke traume koje dožive braniteljice ove kategorije. Tu je svakako problem i neadekvatna institucionalna i zakonska zaštita braniteljica – istakla je Rudić.

Naglasila je da je vrlo važno partnerstvo između civilnog i javnog sektora kako bi se osigurala adekvatnija zaštita braniteljica ljudskih prava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.