BIH

Zovko: Žene najviše izložene migracijskim kretanjima

Fena

16.1.2018

Na sjednici Evropskog parlamenta u Strasburu u utorak je usvojen Izvještaj o ženama, jednakosti spolova i klimatskoj pravdi, u kojem je hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala u izradi mišljenja Odbora za razvoj kao izvjestiteljica u sjeni u ime Evropske pučke stranke.

Zovko je u svojim amandmanima podsjetila kako su žene zbog sociokulturnih i privrednih prepreka (poput pristupa zemljištu, kreditu, javnim uslugama i tehnologiji), siromaštva i ovisnosti o prirodnim resursima za osiguranje sredstava za život izloženije štetnim učincima klimatskih promjena, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Evropske pučke stranke.

"Uzimajući u obzir klimatske promjene koje u budućnosti predstavljaju veliku prijetnju zemljama u razvoju, gdje su žene najranjivija skupina i potencijalno najviše izložene migracijskim kretanjima kao posljedica gubitka resursa potrebnih za opstanak obitelji, u svojim sam amandmanima, kao izvjestiteljica u sjeni u ime Evropske pučke stranke, unaprijedila mišljenje Odbora za razvoj za Odbor za prava žena i jednakost spolova o Izvještaju o ženama, jednakosti spolova i klimatskoj pravdi", izjavila je Zovko.

U amandmanima je Zovko istaknula potrebu za pružanjem odgovarajućeg odgovora na privredne, medicinske i psihološke potrebe žena u kriznim situacijama i situacijama nakon katastrofa.

Naglasila je važnost uključivanja svih dijelova društva, posebno žena i drugih ranjivih skupina društva, u donošenje odluka vezanih za sprječavanje klimatskih promjena te poticanja investicija, kako bi im se omogućilo da u skladu s tim imaju koristi.

U usvojenom amandmanu zastupnice Zovko stoji kako EU mora pomoći zemljama u razvoju da reformiraju zakone i uklone diskriminirajuće prakse kojima se ograničava vlasništvo žena i njihov pristup proizvodnim resursima i sredstvima, savjetodavnim ili financijskim uslugama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.