BIH

Lijanović dvije godine ne smije raditi kao ministar: Državi mora vratiti 652.861 KM

Avaz.ba/Fena

16.1.2018

Bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović danas je pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen na devetogodišnju kaznu zatvora.

Lijanović je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi sa nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i FBiH u periodu od 2011. pa do 2014. godine.

Također, izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou FBiH u trajanju od dvije godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne računa u vrijeme trajanja sigurnosne mjere.

Kao Lijanovićev saučesnik u optužnici je naveden i njegov savjetnik Stipe Šakić, kojeg je Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli osudilo na jednogodišnju kaznu zatvora i novčanu kaznu od 18.000 KM.

Od Lijanovića se oduzima nezakonito pribavljena korist u iznosu od 652.861,38 KM, a od Šakića 5.717,37 KM te se utvrđuje da novac postaje vlasništvo Vlade FBiH.

Postupak protiv Lijanovića, koji je u sudskom postupku negirao krivicu, počeo je u maju 2016., a u optužnici je navedeno da je budžet FBiH oštetio za više od 817.000 KM.

Lijanović je, navodi se, uvjetovao poljoprivrednike u Federaciji BiH da 50 posto od iznosa podsticaja koji im bude dodijeljen moraju davati kriminalnoj grupi koju je organizirao.

Lijanović ističe da ga ova presuda neće zaustaviti da se kandidira za člana Predsjedništva BiH na ovogodišnjim općim izborima u zemlji.

Iz njegovog pres-ureda je saopćeno da je ta presuda nepravomoćna i da je "pokušaj zaustavljanja Jerke Ivankovića Lijanovića u pobjedi na izborima za člana Predsjedništva BiH na način kao što je zaustavljena pobjeda Narodne stranke 'Radom za boljitak' 2014. godine njegovim hapšenjem samo dva dana prije početka predizborne kampanje".

- Žao mi je što je Sudsko vijeće izvelo zaključak pred Sudom u Tuzli na osnovu neistina i lažnih svjedočenja koja su plaćana po 50.000 KM i više, o čemu postoje dokazi. U mom dosadašnjem radu nema krivičnih djela. Ovu presudu doživljavam kao pokušaj presude svim poljoprivrednicima i onima koji traže posao u ovoj zemlji jer se pokušava osuditi moje povećanje poticaja i uvođenje novih poticaja tokom mog mandata kao ministra u Vladi FBiH. Pokušava se osuditi svaki pozitivan trend koji sam uveo i kojim sam poboljšao stanje u poljoprivredi u tom periodu - poručio je Lijanović.

Ako bude potrebno, dodaje, istinu i pravdu morat će tražiti i od Suda u Strazburu.

- Napominjem javnosti i stanovnicima da je ova presuda nepravomoćna i da me neće zaustaviti da pravdu istjeramo do kraja i da se kandidiram na narednim općim izborima za člana Predsjedništva BiH i sa svim stanovnicima se izborim za prijeko potrebne promjene koje su neophodne u BiH - izjavio je Lijanović.

Podsjetimo, u ovom predmetu bili su optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Na godinu dana zatvora je osuđen i Edin Ajanović, bivši ministar u Vladi Tuzlanskog kantona.

Tužilaštvo je tokom procesa tvrdilo da je zloupotreba poticaja iz oblasti poljoprivrede počinjena smišljeno i sistematski, a da su samo iskazi trojice svjedoka osuđenika dovoljni za osuđujuću presudu u ovom predmetu.

Također, tužilac je kazao kako su poljoprivrednici reketirani širom Federacije BiH.

Odbrana je tvrdila da nije postojao spisak poljoprivrednika koji su morali davati polovinu poticaja, a Tužilaštvo nije pružilo nikakav materijalni dokaz u tom slučaju te da su brojni drugi svjedoci kazali da se nikada nije tražio povrat novca.

Lijanovićeva advokatica Mirna Delalić je tokom procesa istakla da se Tužilaštvo vodilo iskazima svjedoka "koji su neupućeni ili koji su namjerno iznosili neistinite navode".

Suđenje je trajalo više od godinu i po dana. Na današnju presudu postoji mogućnost žalbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.