BIH

Pismo CCI-ja javnosti i zastupnicima Skupštine ZDK: Razmotriti i pitanje predloženih otpremnina za izabrane i imenovane dužnosnike

Fena

17.1.2018

Centar civilnih inicijativa (CCI), povodom održavanja 54. sjednice Skupštine ZDK zakazane za danas, uputio je zastupnicima i javnosti otvoreno pismo u kojem ukazuje da usvajanje jedne od tačaka dnevnog reda, prijedloga Zakona o platama i naknadama u organima vlasti ZDK, nema dovoljno uporišta u trenutnim zakonskim rješenjima u ovom kantonu.

CCI ističe da usvajanje ovog zakona može ugroziti dosad iskazanu socijalnu osjetljivost i svijest o dubini socio-ekonomskih problema u društvu, teškog položaja građana i potrebi da se političari solidarišu sa građanima koje predstavljaju u institucijama vlasti.

- Navedenim zakonom se uvode nove privilegije političara u ovom kantonu. Između ostalog, zakon sadrži prijedlog za profesionalizacijom zastupnika u Skupštini ZDK. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa dosadašnjom praksom ove institucije, a koju je CCI, već godinama, isticao kao pozitivan primjer svim drugim institucijama i javno promovisao činjenicu da je Skupština ZDK jedina institucija u kojoj zastupnici ne primaju plate za svoj rad i nisu profesionalno angažovani - navodi se u otvorenom pismu CCI-ja javnosti i zastupnicima.

U CCI-ju smatraju da bi bilo krajnje neodgovorno da institucije vlasti Zeničko-dobojskog kantona, koje su prethodnih godina pokretale inicijativu i snažno se zalagale za ukidanje tzv. ‘‘bijelog hljeba‘‘, sada prihvate predloženu mogućnost da ovim zakonom bude osigurano pravo na naknadu 12 punih plaća nakon prestanka javne funkcije.

- Također, smatramo da treba detaljno razmotriti i pitanje predloženih otpremnina za izabrane i imenovane dužnosnike, kao i predviđenu naknada za odvojeni život od porodice, kao i naknadu troškova prijevoza do mjesta prebivališta, što se ne uklapa u mjere štednje trošenja budžetskog novca - navode u CCI-ju.

Tokom pripreme ovog Zakona, Centar civilinih inicijativa proteklih par mjeseci su se obraćali čelnicima Kantona. Međutim, uprkos kvalitetno provedenoj javnoj raspravi o ovom važnom zakonu i velikom broju kvalitetnih prijedloga i sugestija, u tekstu zakona nije bilo značajnijih korekcija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.