BIH

Usvajanjem dopuna Zakona o budžetima u FBiH okončana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

A. Kuburović

Piše: M. R. S.

17.1.2018

20.05 Usvojene dopune Zakona o budžetima u FBiH, sjednica završena

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBIH usvojili su i dopune Zakona o budžetima u FBiH, kojim se omogućava donošenje budžeta Grada Mostara, te su dali saglasnosti na ovogodišnje finansijske planove Zavoda PIO, Zavoda za zapošljavanje FBiH, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i FERK-a. 

Usvojen je i zaključak poslanika SDA Ibrahima Šišića kojim se zadužuju Vlada FBiH, Ministarstvo zdravstva FBiH, te Zavod zdtavstvenog osiguranja i reosiguranja, odnosno Fond solidarnosti, da ponude hitno finansijsko rješenje u kojem će oboljeli od metastatskog melanoma imati mogućnost adekvatnog liječenja. 

Time je današnja vanredna sjednica ovog doma i okončana. 


19.00 Vlada će slati izvještaje o utrošku 

Poslanici su, nakon budžeta, usvojili Zakon o izvršenju budžeta FBiH za ovu godinu. 

Usvojili su i zaključak koji je predložila ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, a kojom se Vlada obavezala da će svaka tri mjeseca slati izvještaje o utrošku kapitalnih sredstava. 

16.25 Poslanici sami zakazuju sjednicu

Poslanici SDP-a i DF-a u Predstavničkom domu Palamenta BiH namjeravaju sami za 23. januar sazvati vanrednu sjednicu o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji su uputili klubovi poslanika ovih stranaka.

U toku je prikupljanje potpisa poslanika za ovu sjednicu. 

Ovo je uslijedilo s obzirom da predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić nije u poslovničkom roku zakazao ovu sjednicu, niti je to učinila v.d. sekretara ovog doma Stela Ibrović, što su ovi klubovi od nje tražili.

16.00 Konačno usvojen Budžet FBiH

Konačno je usvojen Budžet FBiH za ovu godinu, u iznosu od oko 2,88 milijarde KM.

Za je glasalo 57 poslanika, protiv je bilo 20, a četiri suzdržana. Budžet su podržali poslanici SBB, SDA i HDZ/HNS.

Usvojen je i zaključak Kluba poslanika SBB-a, kojim se Vlada FBiH obavezuje da prilikom izrade rebalansa Budžeta uzme u obzir sve amandmane koje su danas povukli i da ih maksimalno uvaži.  

S obzirom na to da nije usvojen amandman Kluba poslanika SDP-a, kojim se tri miliona KM prebacuju sa transfera javnim preduzećima na RVI paraplegičare, kao što nije usvojen nijedan od uloženih, te da je za narednu sedmicu najavljeno razmatranje njihovog pitanja u okviru rasprave o zakonu o boračkim udruženjima i o analizi položaja boračkih kategorija, Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBIH, istakao je da ih Parlament treba riješiti kao institucija, a ne da ih rješavaju boračke organizacije.

14.40 Beganović: Nismo zadovoljni kako je budžet kreiran

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, izrazio je protest zbog „nekorektnog ponašanja muškog dijela kolega u Predstavničkom domu“, aludirajući i na dobacivanja Salmira Kaplana zastupnici Zani Marjanović. 

Apelirao je na kolege da imaju više senzibiliteta prema nježnijem spolu. 

Kada je u pitanju budžet, podsjetio je da je Klub poslanika SBB-a uložio 294 amandmana koji se formalno mogu posmatrati kao jedan. 

- Htjeli da poručimo Vladi i javnosti da, bez obzira na to što se nalaze naši ministri u Vladi, nismo zadovoljni kako je budžet kreiran. Pokušali smo da utječemo da imaju malo više socijalne osjetljivosti. Tamo gdje je Vlada povećala određena materijalna izdvajanja i troškove, pokušali smo da vratimo na nivo prošlogodišnjeg budžeta i neke stavke i da umanjimo čime bi se poslala dobra poruka – pojasnio je Beganović. 

Dodao je da su ipak duboko svjesni trenutka današnjeg dana i da smatraju da bi bila veća šteta ne usvojiti budžet u odnosu na ove amandmane, te će Klub SBB-a, kao odgovoran politički projekt, podržati predloženi budžet. 


13:20 Kaplan dobacuje poslanicima

Zana Marjanović, zastupnica SBB-a, izašla je iz sale u kojoj se održava sjednica Predstavničkog doma nakon što joj je poslanik SDA Salmir Kaplan dobacivao, a predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić na to nije reagirao.

Kaplan joj je iz klupe, između ostalog, kazao da nastupa patetično u svojoj diskusiji.

Marjanović je zatražila da Mušić na neki način uvede red i upozori, a on joj je odgovorio da zaista nije čuo šta je Kaplan rekao.

Inače, ovo nije prvi put da Kaplan iz klupe dobacuje poslanicima koji diskutuju.

12:25 Tokom burne rasprave o predloženom budžetu FBIH, bilo je i kletvi. 

Tako je poslanik DF-a Dževad Adžem, među brojnim kritikama na budžet, naveo i to da se ne želi prihvatiti amandman koji se odnosi na djecu s poteškoćama u razvoju. 

- Ima 300 roditelja djece s autizmom. Dabogda oni koji odlučuju o tome imali slične slučajeve u porodici – rekao je Adžem. 

Komentirajući i prethodnu kritiku, koju je uputio Safet Kešo, poslanik SDA, da se svaka dobra vijest pokušava ocrniti, Adžem je „priznao“ da optimizma ima samo kod njega i Keše, jer su im primanja 3.500 KM. 

12:20 Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić obrazložio je poslanicima predloženi budžet FBiH za 2018. godinu.

Budžet od 2,88 miliradi KM predložila je Novalićeva vlada u najvećem dosadašnjem nominalnom iznosu, a premijer je naveo da je značajno više novca nego prije, gotovo deset posto cjelokupnog iznosa (262 miliona KM), predviđeno za kapitalne investicije.

- Do sada je za te namjene izdvajano varijabilnih šest posto - dodao je Novalić. 

Budžet je rezultat dosadašnjeg rada Vlade Federacije BiH, između ostalog, na poboljšanju poslovnog ambijenta i restriktivnijoj fiskalnoj politici kad je riječ o troškovima.

Prihodi od indirektnih poreza su u odnosu na budžet 2017. povećani za pet posto, odnosno za 84 miliona KM, a od neporeznih ubiranja 193,7 mil. KM.

- Budžetski rashodi povećani su za 166,2 mil. KM, međutim, posmatrajući pojedinačno, naglašavam da će i tokom 2018. godine naglasak biti stavljen na restriktivnu budžetsku politiku i ograničavanje rasta tekuće potrošnje - Novalićeve su riječi.

12:05 S ovim budžetom Vlada FBIH sahranjuje Reformsku agendu, kazao je Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a.

- Svi zakoni koji su trebali biti doneseni, ovim budžetom njihovo donošenje neće biti moguće. Neće moći biti donesen Zakon o zdravstvenom osiguranju, set zakona iz socijalne zaštite, neće se primjenjivati set antikoruptivnih zakona i neće se uvezati staž radnicima koji to očekuju – dodao je Karajbić.

Osporio je podatak o smanjenju vanjskog duga istakavši da je, kada se posmatra u dolarima u kojima smo se i zadužili, on povećan, a smanjenje duga iskazano u konvertibilnim markama je rezultat samo kursne razlike.

11:35 Na budžet FBIH za ovu godinu, koji iznosi oko 2,88 milijardi KM, uloženo je blizu 350 amandmana i nijedan Vlada FBIH nije prihvatila. 

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a, budžet je nazvao predizbornim, nerealnim i prenapuhanim i najavio je da ga neće podržati iz dva osnovna razloga. 

- Nije ispoštovan zaključak ovog doma za rješavanje pitanja stopostotnih invalida-paraplegičara, i nula KM je za podršku obrazovanju djece sa teškoćama u razvoju. To je zahtjev od 200.000 KM unutar pompezno najavljenih 2,88 milijardi KM - dodao je Đonlagić. 

Naveo je i da je zamka da je budžet 2,88 milijardi KM, jer kada se oduzme iznos zaduženja, realan iznos budžeta je 2,2 milijarde KM. 

Istakao je da se Vlada FBIH, sa premijerom Fadilom Novalićem na čelu hvali i rezultatima koje je zapravo postigla Porezna uprava FBIH na suzbijanju rada nacrno, a s druge strane im nije dala poticaj kroz budžet da intenzivira te poslove. 

Na dio izlaganja Novalića o povećanju prihoda od direktnih poreza, naglasio je da je to zapravo rezultat zavlačenja ruku u džepove građana i poslodavaca kroz oporezivanje toplog obroka, regresa, prijevoza. 

Kritikovao je uzimanje dobiti od javnih preduzeća, s obzirom na to da je, kaže Đonlagić, "Elektroprivreda BiH" iskazala gubitak, a ima rudnika čiji radnici imaju neuvezan staž. 


Počela je, uobičajeno sa sat kašnjenja, vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem su dnevnom redu budžet FBIH za ovu godinu te ovogodišnji finansijski planovi Zavoda PIO, Zavoda za zapošljavanje FBIH i Zavoda zdravstvenog osiguranja FBIH, kao i FERK-a.

Očekuje se da federalni budžet bude usvojen, a na dnevnom redu je i dopuna Zakona o budžetima u FBiH koja se odnosi na finansiranje Grada Mostara za ovu godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.